Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Φανερές ζυμώσεις και κρυφές δημοσκοπήσεις

Ορισμένοι της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συζητήσεις, με σκοπό να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συγκρότησης ευρύτερης παράταξης.

Οι δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, αλλά μην το δένετε και κόμπο καθώς, όπως έγραψε προ ημερών η Voria.gr, εσχάτως κυκλοφορούν εντόνως φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται τη μετάθεσή τους κατά εννέα μήνες περίπου ώστε να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, όλα τα εν ενεργεία στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να αναμειχθούν στα δημοτικά πράγματα, προγραμματίζουν και ενεργούν βάσει του ισχύοντος πλάνου, με ορίζοντα δηλαδή, τον μεθεπόμενο Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, αυτόν της Θεσσαλονίκης, πληροφορούμαι ότι υπάρχει κινητικότητα εκατέρωθεν. Εννοώ, τόσο από πλευράς Κωνσταντίνου Ζέρβα, όσο και από την αντιπολίτευση. Θα ξεκινήσω από τους δεύτερους. Τον τελευταίο καιρό ορισμένοι της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συζητήσεις, συνήθως ανά δύο, τρεις, με σκοπό να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συγκρότησης ευρύτερης παράταξης. Αυτό βεβαίως, αφορά κυρίως τις δύο παρατάξεις οι οποίες στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή την παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί" της Κατερίνας Νοτοπούλου και την "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" του Σπύρου Βούγια. Στη συζήτηση πιθανότατα θα μετέχουν και οι Οικολόγοι οι οποίοι εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, αλλά και μεμονωμένα στελέχη καθώς και κινήσεις πολιτών όπως για παράδειγμα αυτές που αντιτίθενται στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου κ.ο.κ.

Ρόλο ενδιάμεσου ή, επί το ορθότερον, ρόλο καταλύτη, διεκδικεί μία Κίνηση Πολιτών, στην οποία μετέχουν στελέχη που έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ τα οποία ξεκινούν κύκλο επαφών με τα στελέχη των παρατάξεων που σας ανέφερα. Η αρχή έγινε χθες το βράδυ με συνάντηση με την "τρόικα" της "ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης", στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου. Ήταν εκεί από πλευράς Κίνησης οι Γιάννης Μαγκριώτης, Ρία Καλφακάκου, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιώργος Αρβανίτης και Χρήστος Σιδηρόπουλος και από τη δημοτική παράταξη οι Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης και Νίκος Νυφούδης.

Όπως πληροφορούμαι υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου προοδευτικού σχήματος στη βάση ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει συνάντηση των μελών της Κίνησης με στελέχη της παράταξης Νοτοπούλου και έπεται συνέχεια. Αποτελέσματα επ' αυτού, αν υπάρξουν, μην περιμένετε να τα δείτε πριν από το φθινόπωρο.

Οι κινήσεις του Ζέρβα

Κάποιες πρώτες προετοιμασίες ξεκίνησε, όπως πληροφορούμαι και η πλευρά Ζέρβα. Προς το παρόν, σύμφωνα με την πάντα έγκυρη πηγή μου, γίνονται σχεδιασμοί επί χάρτου καθώς και κάποιες δημοσκοπήσεις προκειμένου να αντιληφθούν από ποια αφετηρία θα ξεκινήσουν τον προεκλογικό μαραθώνιο. Ο Ζέρβας, ο οποίος ποντάρει πολλά στην επικοινωνία, έκλεισε συμφωνία με μία νέα αθηναϊκή εταιρεία, η οποία θα τον τρέξει μέχρι τέλους. Μάλιστα άνθρωπος της εταιρείας έχει εγκατασταθεί ήδη στο δημαρχείο και κάνει μια πρώτη χαρτογράφηση και αποτίμηση της σημερινής κατάστασης.

Παράλληλα, όπως είπα, τρέχουν και κάποιες δημοσκοπήσεις. Εκείνο που μετράνε σ' αυτή τη φάση είναι η δημοφιλία του Ζέρβα (θετικές-αρνητικές γνώμες) και η αποδοχή του έργου του (ικανοποίηση-απογοήτευση) καθώς και πώς αυτές οι παράμετροι εξελίσσονται διαχρονικά. Μετράνε, όμως και τη δυναμική κάποιων πιθανών αντιπάλων του δημάρχου. Απ' ό,τι μαθαίνω, κάποια από τα ευρήματα είναι ικανοποιητικά, κάποια άλλα, όμως, όχι και τόσο. Το ίδιο ισχύει και για τους πιθανούς αντιπάλους του Ζέρβα. Απέναντι σε κάποιους πιθανούς υποψήφιους εμφανίζεται να έχει το πάνω χέρι, υπάρχουν όμως και ένας δύο, με τους οποίους τα βρίσκει σκούρα.