Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ

Η εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα των αδέσποτων Μαρία Αρβανιτίδου εξηγεί τον αρχικό σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τα ζώα

Τη διευθέτηση και τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος των αδέσποτων αλλά και τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα δεσποζόμενα ζώα βάζει ψηλά στην ατζέντα του ο δήμος Θεσσαλονίκης, θέτοντας ως στόχο την ένταξη σειράς μέτρων στον προγραμματισμό του που θα εγγυώνται την ευζωία των τετράποδων και ταυτόχρονα τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Ήδη από την ανάληψη της νέας διοίκησης του δήμου, μεικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας, συνοδεία κτηνιάτρου, πραγματοποιούν ελέγχους και προχωρούν σε συστάσεις και πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες ζώων για την τήρηση της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr η εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα των αδέσποτων ζώων, Μαρία Αρβανιτίδου, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς από τη μία δεν έχει γίνει η απαιτούμενη καταγραφή των αδέσποτων του δήμου, από την άλλη ο αστικός ιστός δεν περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εκτάσεις για την ανέγερση δημοτικού καταφυγίου. Στα προβλήματα προστίθενται, μεταξύ άλλων, η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και τα κενά που υπάρχουν στην κείμενη νομοθεσία αναφορικά με τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και τους παραβάτες ιδιοκτήτες ζώων.

Πρόστιμα σε παραβάτες - Λύση με πάρκα για τα δεσποζόμενα

Όπως εξηγεί η κ. Αρβανιτίδου, σε συνέχεια των ελέγχων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση τον Νοέμβριο του 2018, τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει περίπου 300 συστάσεις προς παραβάτες - ιδιοκτήτες ζώων, οι οποίες αφορούν στη χρήση λουριού στο δεσποζόμενο ζώο κατά τη διάρκεια της βόλτας και στις ακαθαρσίες. «Τα κλιμάκια που πραγματοποιούν τους ελέγχους προβαίνουν πρώτα σε συστάσεις και αν δουν να συνεχίζεται η παραβατική συμπεριφορά επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Συνολικά έχουν επιβληθεί 9 πρόστιμα, το 1 σε ιδιοκτήτη που δεν πέταξε τις ακαθαρσίες του σκύλου του, τα υπόλοιπα 8 για τη μη χρήση λουριού, εκ των οποίων μάλιστα τα δύο διαπιστώθηκαν έπειτα από καταγγελίες γονέων. Το πρόστιμο είναι 300 ευρώ, ενώ μειώνεται στα 150 ευρώ εάν πληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο από τη βεβαίωσή του. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον γνώμονα άνθρωπο» υπογραμμίζει η εντεταλμένη σύμβουλος. Ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και για την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν.

Αναφερόμενη στη χρήση του λουριού, η κ. Αρβανιτίδου αναγνωρίζει την ανάγκη των δεσποζόμενων ζώων για εκτόνωση και γνωστοποιεί πως ο δήμος δρομολογεί τη δημιουργία νέων πάρκων σκύλων. «Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία πάρκων στον ευρύτερο χώρο της Αριστοτέλους και του Καυτανζογλείου, ωστόσο είμαστε σε πρώιμο στάδιο ακόμη και φυσικά περιμένουμε και τις προτάσεις των πολιτών» σημειώνει. Για το ήδη υπάρχον πάρκο στη Νέα Παραλία προγραμματίζεται η συντήρηση και η ανάπλασή του.

Ο σχεδιασμός για τα αδέσποτα

Για το μείζον ζήτημα των αδέσποτων ο δήμος αναμένεται σύντομα, όπως ήδη αναφέρθηκε, να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, έχοντας παράλληλα σκέψεις για διαδημοτική συνεργασία. «Δυστυχώς ο αστικός ιστός του δήμου Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνει εκτάσεις για τη δημιουργία καταφυγίων για τα αδέσποτα» εξηγεί η κ. Αρβανιτίδου, επισημαίνοντας πως θα επιδιώξει επαφές με ανατολικούς δήμους ώστε να βρεθεί λύση σε αυτό το επίπεδο. «Σίγουρα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο καταφύγιο, που θα γίνει κολαστήριο για τα ζώα. Μέλημά μας είναι η ευζωία τους» προσθέτει.

Στους στόχους του δήμου είναι η υλοποίηση σειράς μέτρων που θα συντελέσουν στην καταγραφή των αδέσποτων ζώων, τη συστηματική περισυλλογή τους για την απαραίτητη υγειονομική τους περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της στείρωσης, και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα φιλοζωίας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα διαμονής τραυματισμένων ή χειρουργημένων ζώων μέχρι την ανάρρωσή τους, λειτουργία ασθενοφόρου αδέσποτων ζώων, που θα περισυλλέγει και θα φροντίζει τα ζώα καθώς δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφενός για υιοθεσίες, αφετέρου για καταγγελίες πολιτών σχετικά με κακοποιήσεις ζώων (δεσποζόμενων και αδέσποτων).

«Υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία με αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου» αναφέρει η κ. Αρβανιτίδου και προσθέτει: «Στόχος μας δεν είναι να εκλείψουν εν μία νυκτί από τον δρόμο τα αδέσποτα. Άλλωστε υπάρχουν κάποια ζώα τα οποία ζουν χρόνια στο κέντρο, δεν δημιουργούν προβλήματα και είναι απολύτως κοινωνικοποιημένα. Τα ζώα αυτά είναι σε προχωρημένη ηλικία και με την παράλληλη στείρωση των υπολοίπων, σταδιακά θα μειωθεί το φαινόμενο των αδέσποτων».

Επιγραμματικά, στους στόχους του δήμου είναι οι εξής ενέργειες:

- πρόγραμμα συστηματικής περισυλλογής των ζώων, για στείρωση, εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανσή τους

- δημιουργία ειδικής πλατφόρμας διαχείρισης αστικής πανίδας καθώς και ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων ζώων

- καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων και χαρτογράφηση γατο-αποικιών

- δημιουργία ηλεκτρονικής φόρμας εξυπηρέτησης δημότη, μέσα από την οποία οι πολίτες θα δύνανται:

να ενημερώνουν τον δήμο για θέματα που αφορούν αδέσποτα ζώα,

να λαμβάνουν πληροφορίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού και στειρώσεων του δήμου,

να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης,

να δηλώνουν απώλεια ζώου ή να αιτούνται την υιοθεσία ζώου που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος, υπάρχουν βλέψεις για:

- δημιουργία ενός καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας ζώων καθώς και ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου.

- λειτουργία ασθενοφόρου αδέσποτων ζώων, που με τηλεφωνική κλήση στο αρμόδιο τηλεφωνικό κέντρο θα παρέχει τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα μεταφέρει το ζώο σε συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους ή στο δημοτικό κτηνιατρείο κατά τις ώρες λειτουργίας του.

- καμπάνια με ενημερωτικές εκπομπές και διαφημίσεις στη δημοτική τηλεόραση που θα αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της επαφής και συμβίωσης του ανθρώπου με τα ζώα και τέλος,

- ένταξη του θέματος της φιλοζωίας στα σχολεία με ενηµέρωση και µε φυσική παρουσία ενός εκπαιδευµένου σκύλου για άµεση επαφή µε τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τους καλλιεργηθεί η αγάπη και η ενσυναίσθηση προς τα ζώα.

«Αυτοί οι σχεδιασμοί σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν μαζικά και άμεσα» υπογραμμίζει η κ. Αρβανιτίδου και καταλήγει: «Όλα θα γίνουν σταδιακά και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα και την ευζωία τόσο των ζώων αλλά και των πολιτών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ