Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία Κουράκη για στέγαση νηπίων σε ακατάλληλο χώρο - Τι απαντά ο δήμος

Ο δημοτικός σύμβουλος υποστηρίζει ότι ο χώρος δεν αερίζεται και δεν διαθέτει αυλή - Έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας απαντά ο δήμος

Την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να νοικιάσει με απευθείας μίσθωση ένα κατάστημα στην οδό Τραιανού 8, προκειμένου να στεγαστούν νήπια της προσχολικής αγωγής, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, αφενός μεν ο χώρος είναι ακατάλληλος, καθώς είναι μικρός, χωρίς αυλή και επαρκή αερισμό, αφετέρου το μίσθωμα είναι υπερβολικό. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, πρόκειται για κατάστημα – διάδρομο δίπλα σε έναν άλλο ισόγειο χώρο που στεγάζει το 103ο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για έναν χώρο εμβαδού 50,40 τ.μ. με πρόσοψη μικρότερη των 3,00 μέτρων και βάθος 17,00 μέτρων, χωρίς, που φωτίζεται και αερίζεται από ένα παράθυρο διαστάσεων 1,50 επί 1,60. «Είναι προφανές ότι ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για οποιαδήποτε σχολική δραστηριότητα και ειδικά για μικρά παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό που κατ ευφημισμό ονομάζουμε προσχολική αγωγή. Μάλλον για αποθήκη ψυχών θα πρέπει να μιλάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουράκης σημειώνει επίσης ότι, «σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, ο φωτισμός πρέπει να έχει εμβαδόν το 10% της επιφάνειας του χώρου, δηλαδή 5,00 τ.μ. αντί των 2,50 τ.μ του ακινήτου που επιλέχθηκε, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα των 600,00 € ή το ετήσιο μίσθωμα των 7.200,00 € (12,00 ευρώ ανά τετραγωνικό), είναι υπέρογκο ακόμη και για πολύ κεντρικότερα σημεία της περιοχής Χαριλάου».

Αντιδήμαρχος Παιδείας: Ο χώρος έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας

Απαντώντας στην καταγγελία, η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε στη Voria.gr ότι ο χώρος είναι κατάλληλος και μάλιστα έχει εγκριθεί ομόφωνα το πρακτικό καταλληλότητας από την αρμόδια επιτροπή. «Ο χώρος είναι αεριζόμενος. Έγινε πρακτικό καταλληλότητας από αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μηχανικός της ΚΤΥΠ που το υπογράφει. Η επιτροπή βρήκε κατάλληλο το ακίνητο, έκανε έκθεση και λέει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες από τον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης κάνει αυτές τις εργασίες, η επιτροπή θα το ξαναδεί και, εφόσον το εγκρίνει, θα προχωρήσει η μίσθωση. Επιπλέον, έχει αυλή το διπλανό μητρικό σχολείο, όπου τα παιδιά θα προαυλίζονται μαζί», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Η κ. Κοσμοπούλου σημείωσε ότι τα παιδιά αυτή τη στιγμή στεγάζονται προσωρινά σε χώρο που τους έχει παραχωρήσει ο Άγιος Στυλιανός. «Τώρα υπάρχει ένας χώρος δίπλα στο μητρικό σχολείο, που οι γονείς και η νηπιαγωγός το θέλουν. Αγώνα κάναμε έναν χρόνο τώρα. Οι γονείς το περιμένουν πώς και πώς. Γιατί ούτε τους εξυπηρετεί ο Άγιος Στυλιανός ως απόσταση, ούτε το ίδρυμα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερο τα παιδιά. Προφανώς ο χώρος δεν είναι ιδανικός, αλλά είναι σαφώς καλύτερος από εκεί που βρίσκονται τα παιδιά τώρα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το μίσθωμα, η αντιδήμαρχος εξήγησε ότι στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε προσήλθε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, ο οποίος διέθετε το πλεονέκτημα να βρίσκεται δίπλα στο μητρικό σχολείο. «Για το μίσθωμα ο κ. Κουράκης έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι είναι υψηλό. Προσωπικά δεν έχω άποψη για την αγορά. Η διαδικασία άρχισε πριν από έναν χρόνο. Να ακυρώναμε τον διαγωνισμό και να ξεκινούσαμε από την αρχή;», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα, ώστε να μετακομίσουν τα παιδιά.