Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κλείνει τα μάτια σε παρανομίες επιχειρηματία χορηγού - προμηθευτή του

Το κατάστημα εστίασης στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 13-15 συνεχίζει την καταπάτηση δημόσιου χώρου αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες αδρανούν...

Ερωτήματα προκαλεί η αδράνεια την οποία επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την καταπάτηση δημόσιου χώρου από επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα ερωτήματα καθίστανται μάλιστα επιτακτικότερα εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο βασικός μέτοχος της εν λόγω επιχείρησης είναι συγχρόνως, προμηθευτής, αλλά και χορηγός του δήμου. Η υπόθεση έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές, χωρίς ωστόσο, έως σήμερα, να έχει αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Το κατάστημα εστίασης βρίσκεται επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 13-15 και ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος υπήρξαν αρκετές παρανομίες όπως η κατάληψη - καταπάτηση δημόσιου χώρου, καθ' υπέρβαση του παραχωρηθέντος, η τοποθέτηση βαριάς κατασκευής, πακτωμένης στο πεζοδρόμιο, κατά παράβαση των κανονιστικών διατάξεων του δήμου, η εκτέλεση εργασιών διαμόρφωσης χωρίς την έκδοση σχετικής αδείας από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού κ.ο.κ.

Πέραν αυτών, στον υπαίθριο χώρο που εκμεταλλεύεται το κατάστημα, έχει περικλείσει και το παρτέρι του δήμου από το οποίο έχει αφαιρεθεί και το παγκάκι το οποίο υπήρχε, όπως εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα ανάλογα παρτέρια επί της Π. Π. Γερμανού. Μάλιστα το παγκάκι το αφαίρεσε,ο ίδιος ο δήμος, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Σε έγγραφη, δε, διαμαρτυρία την οποία είχε αποστείλει στις 10 Οκτωβρίου το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου προς το δήμο, η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων απάντησε ότι «το παγκάκι θα επανατοποθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν συνέβη παρότι παρήλθαν σχεδόν τρεισήμισι μήνες. Κι απ' ό,τι φαίνεται είναι δύσκολο να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει ουσιαστικά περιέλθει στη χρήση του καταστήματος αφού έχει ενταχθεί εντός της υπαίθριας μεταλλικής κατασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού με επείγον σήμα της προς το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ζητούσε να διακοπούν αμέσως οι παράνομες οι εργασίες. Την ίδια μέρα, περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο προκειμένου να κάνει τους σχετικούς ελέγχους ως προς τη νομιμότητα των εν εξελίξει εργασιών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι μέρος των εργασιών ήταν παράνομες. Συγκεκριμένα, στο ένα μέρος του πεζοδρομίου οι εργασίες υπερέβαιναν όσα προβλέπονταν στην άδεια εργασιών μικρής κλίμακας που είχε εκδοθεί, για δε το δεύτερο μέρος κατάληψης του πεζοδρομίου, αλλά και εργασιών στο εσωτερικό του καταστήματος ο επιχειρηματίας δεν διέθετε καθόλου άδεια. Κατόπιν αυτού συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο ο υπεύθυνος του καταστήματος και ένα μέλος του συνεργείου το οποίο εκτελούσε τις εργασίες.

Την ίδια μέρα το θέμα είχε απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο όπου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής ανέφερε ότι η δημοτική αστυνομία μετέβη στο συγκεκριμένο σημείο και συνέταξε «φύλλο ελέγχου» στο οποίο περιγράφονται όλες οι παραβάσεις εκ μέρους του επιχειρηματία. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά περίπου δύο εβδομάδες έγινε νέα αυτοψία και συντάχθηκε και νέο «φύλλο ελέγχου» προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Η Voria.gr απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα ο οποίος ρωτήθηκε για το εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Η απάντησή του είναι ότι «εμείς δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τέτοιου είδους στοιχεία» και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα ισχύοντα, εφόσον και μετά την ενδεχόμενη επιβολή των προστίμων, δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε ο δήμος έχει υποχρέωση να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη καθώς ο δήμος φαίνεται πως επιδεικνύει ανοχή απέναντι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Χορηγός...

Ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης εστίασης δεν είναι άγνωστος στον δήμο, ούτε φυσικά στα στελέχη της διοίκησης. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι παράνομες εργασίες στην Π.Π. Γερμανού, ο δήμος, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την οποία καταψήφισε η αντιπολίτευση, αποδέχθηκε δωρεά του συγκεκριμένου επιχειρηματία η οποία αφορούσε την κάλυψη δαπάνης για την αγορά και τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα της επιχείρησης η οποία έχει υποπέσει σε αυτές τις παρανομίες στην Π.Π. Γερμανού φιγουράρει μεταξύ των εταιρειών, οι επωνυμίες των οποίων αναγράφονται σε ειδικό μπάνερ με τους χορηγούς του δήμου, το οποίο είναι αναρτημένο στο δημαρχιακό μέγαρο.

...και προμηθευτής

Πέραν αυτού, ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης εστίασης υπήρξε και προμηθευτής του δήμου. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020 ο δήμος προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες των συσσιτίων. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πέντε εταιρείες οι οποίες κατέθεσαν προσφορά. Ωστόσο, οι τέσσερις από τις προσφορές απορρίφθηκαν καθώς, σύμφωνα με την επιτροπή που έκανε τη σχετική διαδικασία, δεν πληρούσαν κάποιες από τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί κι έτσι απέμεινε μόνον μία εταιρεία η οποία ανήκει στον βασικό μέτοχο της επιχείρησης εστίασης της Π.Π. Γερμανού. Τη σχετική απόφαση έλαβε και πάλι κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή.