Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Η τηλεματική αδειάζει παραπάνω κάδους και κόβει... καφέδες

Πώς η τηλεματική βοηθά τη διοίκηση του δήμου - Υπήρχαν απορριμματοφόρα που στα χαρτιά άδειαζαν δεκάδες κάδους, αλλά τελικά το προσωπικό έπινε... καφέ

Όταν ο Νίκος Ζεϊμπέκης ανέλαβε την ευθύνη του τομέα Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, αρχικά ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια ως αντιδήμαρχος, διαπίστωσε ότι είχε στη διάθεσή του ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο ωστόσο, ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Ήταν ένα σύστημα τηλεματικής το οποίο έδινε τη δυνατότητα στη διοίκηση να παρακολουθεί και να συντονίζει το έργο της αποκομιδής, έως και στην τελευταία λεπτομέρειά του. Να σχεδιάζει τα δρομολόγια κατά τρόπο ώστε να αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό ο διαθέσιμος εξοπλισμός καθώς και το προσωπικό, να παρακολουθεί την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, να παρεμβαίνει όπου απαιτείται ώστε να διορθώνονται αστοχίες ή να αντιμετωπίζονται απρόοπτα κ.ο.κ.

Ωστόσο, όταν επιχείρησε να τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Ζεϊμπέκης βρέθηκε προ δυσάρεστων διαπιστώσεων. Η πρώτη δυσάρεστη διαπίστωση ήταν ότι το σύστημα τηλεματικής το οποίο είχε προμηθευτεί και εγκαταστήσει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη ήταν ουσιαστικά αναξιοποίητο. Περίπου το 30% του εξοπλισμού γεωεντοπισμού των απορριμματοφόρων ήταν εκτός λειτουργίας ενώ το υπόλοιπο 70% λειτουργούσε προβληματικά, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες τις οποίες παρείχε να μην είναι ακριβείς.

Η δεύτερη δυσάρεστη διαπίστωση ήταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αποκομιδή γινόταν μόνον στα λόγια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζεϊμπέκης διαπίστωσε ότι υπήρχαν απορριμματοφόρα τα οποία εμφάνιζαν στα χαρτιά ότι έκαναν αποκομιδή από δεκάδες κάδους ενώ στην πραγματικότητα είχαν μαζέψει σκουπίδια από δύο-τρεις εξ αυτών. Τον υπόλοιπο χρόνο ήταν ήταν σταθμευμένα σε διάφορα καφέ είτε ήταν εκτός δρομολογίου, για άγνωστους λόγους.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν, δρόμοι από τους οποίους φαινόταν στην υπηρεσία ότι είχαν περάσει τα απορριμματοφόρα, να παρέμενουν με γεμάτους κάδους για μέρες.

Ο κ. Ζεϊμπέκης αντιλήφθηκε ότι η τηλεματική είναι ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τον τομέα της αποκομιδής. Έτσι, έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση λειτουργίας του συστήματος τηλεματικής και την αναβάθμισή του.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, “το σύστημα τηλεματικής παρέμενε ουσιαστικά άνευ συντηρήσεως από τον Σεπτέμβριο του 2017, με το 30% του εξοπλισμού να είναι εντελώς απενεργοποιημένος, ενώ η λειτουργία των υπολοίπων δεν ήταν ικανοποιητική. Η δημοτική αρχή μερίμνησε αρχικά για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος, δηλαδή για την ακρίβεια θέσης, τη διάθεση της απαραίτητης υπολογιστικής και αποθηκευτικής ισχύος από το πληροφοριακό σύστημα του δήμου και την αποκατάσταση απεικόνισης αυτών στο ανάλογο γεωγραφικό υπόβαθρο”.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πρώτων κινήσεων ήταν η αύξηση των δρομολογίων αποκομιδής και συνεπακόλουθα η ενίσχυση του έργου της καθαριότητας της πόλης. “Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή συντελέστηκε σε μία περίοδο που θα αναμενόταν μείωση του έργου αποκομιδής λόγω απουσιών προσωπικού και δυσχέρειας εκτέλεσης συντηρήσεων εξαιτίας της πανδημίας”, επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκης.

Όπως εξηγεί, “στους προσεχείς στόχους της διοίκησης του δήμου είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του συνόλου των συσκευών τηλεματικής, η αναβάθμιση του συστήματος με την έκδοση επιπρόσθετων στοιχείων-αναφορών, η επέκταση εγκατάστασης του εξοπλισμού σε νέα οχήματα, αρχικά σε 35 με στόχο την ένταξη 50 έως 100 κάθε έτος, η διασύνδεση με τους χρήστες των οχημάτων κ.λπ.”.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, “στόχος μας είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων από τυχόν άσκοπες κινήσεις οχημάτων, η διασφάλιση συμμόρφωσης με τον ΚΟΚ και η τήρηση της προδιαγεγραμμένης χωροχρονικά πορείας τού απορριμματοφόρου ώστε να αποφεύγονται μη λογικές συμπεριφορές”. Με τον τρόπο αυτό, μέσω του σωστού προγραμματισμού των κινήσεων των απορριμματοφόρων, ο κ. Ζεϊμπέκης εκτιμά ότι θα επιτύχει τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας του συστήματος αποκομιδής. “Παράλληλα θα μπορούμε με τεκμηριωμένα στοιχεία, πλέον, να αντιμετωπίζουμε τα παράπονα των δημοτών όσον αφορά το επίπεδο της παρεχόμενης καθαριότητας”, σημείωνει.