Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μια αποχώρηση που κρατήθηκε μυστική

Το άγνωστο παρασκήνιο της αποχώρησης στελέχους από την ομάδα Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Σαλονικιός

Μία από τις αλλαγές τις οποίες έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο διοικητικό σχήμα του προκατόχου του ήταν να καταργήσει την αντιδημαρχία Τουρισμού, παρότι κατά γενική ομολογία, η συγκεκριμένη αντιδημαρχία είχε να επιδείξει σημαντικό έργο και με απτά αποτελέσματα. Μάλιστα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο πρωτόλειο σχήμα το οποίο είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Μπουτάρης για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης, πριν ακόμη το αναβαθμίσει σε αντιδημαρχία, συμμετείχε ως εκλεκτός του ο ίδιος ο Ζέρβας. Αργότερα το χαρτοφυλάκιο αυτό δόθηκε στον Σπύρο Πέγκα ο οποίος παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τέλους.

Η κατάργηση αυτού του χαρτοφυλακίου από τον νυν δήμαρχο είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αν και ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι ο δήμος θα συνεχίσει σε άλλη, πιο θεσμική και αποτελεσματική βάση, την προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό συγκρότησε μια ομάδα με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο της παράταξής του, Μαρία Καραγιάννη την οποία όρισε εντεταλμένη σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου θέλησε να ενισχύσει αυτήν την ομάδα και με ένα ακόμη στέλεχος το οποίο γνωρίζει άριστα την τουριστική βιομηχανία και είχε εργαστεί και κατά την περίοδο Μπουτάρη για την τουριστική προβολή της πόλης και την προσέλκυση τουριστών. Έτσι, όρισε άμισθο σύμβουλό του τον Στέφανο Χατζημανώλη, άνθρωπο με βαθιά γνώση και πολλές άκρες στον τουρισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Τουρκίας και του Ισραήλ. Δύο χωρών οι οποίες αποτέλεσαν τις σημαντικότερες δεξαμενές άντλησης τουριστών κατά την τελευταία πενταετία και βάλε.

Ο Χατζημανώλης είχε συνεργαστεί και με τη διοίκηση Μπουτάρη από την ίδια θέση. Μάλιστα, στο πρώτο οργανωμένο ταξίδι που είχε γίνει στην Σμύρνη, σε μια προσπάθεια ανοίγματος στην αγορά της Τουρκίας, μαζί του, ως επικεφαλής, ήταν και ο Ζέρβας. Επομένως, ο νυν δήμαρχος γνώριζε τις ικανότητές του γι' αυτό και του ζήτησε να ενταχθεί στην ομάδα. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, η συνεργασία τους δεν κράτησε παρά μερικά μόλις, εικοσιτετράωρα.

Όπως μου εξηγεί πηγή μου από το δημαρχιακό μέγαρο, ο Χατζημανώλης διαπίστωσε ότι κλήθηκε να προωθήσει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με μία πρώην τραπεζική υπάλληλο και με μια ακόμη δημοτική υπάλληλο, αποσπασμένη από τον τομέα της Καθαριότητας. Ως παλιά καραβάνα που είναι, ο Χατζημανώλης αντελήφθη αμέσως ότι με αυτήν την ομάδα δεν μπορείς να πας πολύ μακριά. Έτσι, συναντήθηκε με τον Ζέρβα, του εξήγησε πως υπό αυτές τις συνθήκες ο ίδιος δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα και αποχώρησε.

Το γεγονός δεν έγινε γνωστό διότι, όπως μου εξηγεί η πηγή μου, ο δήμαρχος του ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί, κάτι που ο ίδιος το σεβάστηκε. Θυμίζω ότι ο Χατζημανώλης είναι πολύ στενός φίλος με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη, με τον συνδυασμό του οποίου “Θεσσαλονίκη Θετικά” είχε κατέλθει υποψήφιος. Μάλιστα, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του τότε, ο Μάκης είχε γράψει στα social media ότι “πρόκειται για έναν από τους πιο δραστήριους ανθρώπους του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα” και πως ο Χατζημανώλης θα αποτελέσει «βασικό τροχό της προσπάθειας για την επόμενη μέρα, ώστε να συνεχίσουμε ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί στον τομέα του τουρισμού και να προχωρήσουμε για τη "Θεσσαλονίκη Θετικά" του αύριο». Τελικώς, όμως, ο τροχός μπλόκαρε...