Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μια δωρεά από την αδελφή Κύπρο γεννά ερωτήματα

Η δωρεά που προτίθεται να κάνει εταιρεία στην Κύπρο προς τον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή.

Γράφει ο Σαλονικιός

Ένα, τουλάχιστον ενδιαφέρον, για να μην πω περίεργο -όπως το χαρακτηρίζουν ορισμένοι- θέμα, συζητείται σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία θα συνέλθει εκ νέου δια τηλεδιάσκεψης, λόγω κορωνοϊού. Το θέμα αφορά την αποδοχή αιτήματος μιας δωρεάς την οποία προσφέρθηκε να κάνει μία εταιρεία η οποία φέρεται διατεθειμένη να εκπονήσει χωρίς αμοιβή, τη μελέτη για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, στο εναπομείναν τμήμα της, από την Κατσιμίδη έως την Γρ. Λαμπράκη.

“Που είναι το ενδιαφέρον;”, θα μου πείτε. Το πρώτο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται για εταιρεία της Θεσσαλονίκης, ούτε καν για εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για εταιρεία με έδρα την Κύπρο και συγκεκριμένα τη Λεμεσό. Βεβαίως, θα πει κανείς, οι Κύπριοι είναι αδελφοί μας! Καμία αντίρρηση, ωστόσο δεν παύει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αίφνης, μια εταιρεία από τη Λεμεσό, αποφάσισε να κάνει μια τόσο ευγενική προσφορά προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, αναζητώντας στοιχεία για την συγκεκριμένη εταιρεία στο διαδίκτυο, το μόνο που βρήκα είναι η διεύθυνσή της. Ούτε τηλέφωνα επικοινωνίας, ούτε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι, ούτε ποιος την εκπροσωπεί. Μάλιστα, στη θέση των ονομάτων του Διευθυντή ή άλλου εκπροσώπου της αναγράφονται τα εξής: WCD WORLD CORPORATE DIRECTORS LTD, WCD WORLDWIDE CORPORATE SECRETARIAL LIMITED.

Επίσης, την επιστολή την οποία απέστειλε προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας το αίτημα για την αποδοχή της δωρεάς, την υπογράφει κάποια κυρία ονόματι Ε.Θ., με την ιδιότητα “Διευθυντής”, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, mail), παρά μόνο η επωνυμία της εταιρείας.

Το τρίτο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση και βεβαίως, δεν μπορεί παρά να είναι εξόχως επαινετικό για τα αντανακλαστικά με τα οποία λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ότι η επιστολή της υποψήφιας δωρήτριας, εστάλη μόλις την περασμένη Τρίτη, 28 Απριλίου. Ωστόσο ο δήμος, και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών πρόλαβε και την αξιολόγησε σε μόλις δύο εργάσιμες ημέρες (καθότι την Παρασκευή ήταν Πρωτομαγιά), παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού και λόγω της απουσίας στοιχείων επικοινωνίας με τη δωρήτρια εταιρεία.

Το πρώτο τμήμα του έργου της διάνοιξης της οδού Αγίου Δημητρίου έγινε ως γνωστόν επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη. Απευθυνόμενος στον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ανδρέα Κουράκη πληροφορήθηκα πως τη μελέτη για εκείνο το τμήμα του έργου την έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου “και ήταν εξαιρετική και βάση αυτής ολοκληρώσαμε το έργο” με διαβεβαίωσε ο πρώην αντιδήμαρχος, νυν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.

Συνεπώς, κατόπιν όλων αυτών, προκύπτουν τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα: “για ποιο λόγο ο δήμος δεν εμπιστεύεται τις ίδιες τις υπηρεσίες του, προκειμένου να εκπονήσουν και αυτήν τη μελέτη, για ένα έργο το οποίο το γνωρίζουν και το έχουν ήδη μελετήσει;”. Κι επίσης, διερωτήθηκε κανείς στον δήμο “για ποιο λόγο μια εταιρεία από την Κύπρο προσφέρεται να κάνει μια τέτοια δωρεά;”, την οποία σπεύδει μάλιστα ο δήμος, να αποδεχθεί άρον άρον, εισάγοντάς την ως θέμα “εκτός ημερήσιας διάταξης” στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής;

Υπάρχουν απαντήσεις επί αυτών ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να τις λάβουμε κατά την πορεία υλοποίησης του έργου, όταν θα έχει προκύψει και ο ανάδοχος;