Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Όλα τα σενάρια για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές μέχρι αργά χθες το βράδυ μεταξύ των παρατάξεων - Η στάση Νοτοπούλου και οι παρενέργειες της παραίτησης Σπανού

Η έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, μετά την αποχώρηση από το αξίωμα του Δρόσου Τσαβλή, ως συνέπεια της διαγραφής του από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, το εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί θα ξεκαθαρίσει σήμερα το πρωί καθώς η αντιπολίτευση αναμένεται να οριστικοποιήσει τη στάση της για το εάν θα απέχει ή όχι από τη διαδικασία. Εάν επιλέξει την αποχή τότε πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί απαρτία. Προς τούτο απαιτούνται τουλάχιστον 25 παρόντες, με την πλευρά του δημάρχου να μετρά στην καλύτερη των περιπτώσεων 19 συμβούλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, χθες ως αργά το βράδυ υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν μετά την υπαναχώρηση που επιχείρησε την τελευταία στιγμή η διοίκηση του κ. Ζέρβα, αποδεχόμενη το αίτημα που είχαν θέσει το μεσημέρι, με κοινή ανακοίνωσή τους έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι από πέντε διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διαφωνώντας με τη διαδικασία εκλογής μέσω τηλεδιάσκεψης και ζητώντας να στηθεί κάλπη.

Η πλευρά του κ. Ζέρβα, αργά χθες το απόγευμα, δια του Πέτρου Λεκάκη ο οποίος προτείνεται για επόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, επικοινώνησε με επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης προτείνοντας να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11, όπως είναι προγραμματισμένο και στη συνέχεια, γύρω στις 12 το μεσημέρι, να στηθεί κάλπη για δύο με τρεις ώρες, προκειμένου να προσέλθουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για να ψηφίσουν. Η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε και επισήμως αργά το βράδυ με ανακοίνωση του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα απ' αυτό, οι παρατάξεις της Κατερίνας Νοτοπούλου και η Λαϊκή Συσπείρωση προσανατολίζονται στο να συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση, καταψηφίζοντας βεβαίως την υποψηφιότητα του κ. Λεκάκη.

Η παραίτηση Σπανού

Στο μεταξύ, όμως, νωρίτερα είχε προκύψει ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον κ. Ζέρβα. Η Ιωάννα Σπανού η οποία ως πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος ήταν αυτή που υπέγραψε την πρόσκληση για τη σημερινή συνεδρίαση στην οποία επρόκειτο μάλιστα, να προεδρεύσει, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη και ανεξαρτητοποιείται. Παρότι στη διοίκηση ήταν γνωστές οι πολύ στενές φιλικές σχέσεις της κ. Σπανού με τον κ. Τσαβλή, η απόφασή της αιφνιδίασε τον κ. Ζέρβα καθώς πριν από μία εβδομάδα η κ. Σπανού είχε υπερψηφίσει τη διαγραφή του κ. Τσαβλή. Επίσης, νωρίς χθες, η ίδια είχε επικοινωνήσει με συνεργάτη του δημάρχου προκειμένου να δουν τις λεπτομέρειες της σημερινής διαδικασίας.

Έπειτα απ' αυτή την απρόβλεπτη εξέλιξη ετέθη ζήτημα εάν η πρόσκληση για τη σημερινή ειδική συνεδρίαση είναι νομότυπη ή όχι. Η πλευρά του κ. Ζέρβα προχώρησε σε έναν ελιγμό προκειμένου να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, θεωρώντας ότι δεν είχε υποβληθεί καμία παραίτηση, αλλά απλώς δημοσιοποιήθηκε μια τέτοια πρόθεση στο facebook. Με τον τρόπο αυτό συντηρείται, σύμφωνα με τη διοίκηση, η εγκυρότητα της πρόσκλησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθήσει νέα πρόσκληση σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, σε νέα ημερομηνία, υπογεγραμμένη από τον Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος έχει τους περισσότερους σταυρούς μετά την κ. Σπανού και τον κ. Τσαβλή.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Voria.gr αργά το βράδυ η κ. Σπανού απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την παραίτησή της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση προσανατολίζεται να μην κάνει προς το παρόν δεκτή την παραίτηση προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την αντιπολίτευση σε ένα τελευταίο γύρο συνεννοήσεων ο οποίος θα γίνει σήμερα το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιηθεί εάν θα συμμετάσχει ή όχι στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις του Γιώργου Ορφανού και του Σπύρου Βούγια θέτουν ζήτημα ακυρότητας της συνεδρίασης, λόγω της παραίτησης της κ. Σπανού και ζητούν να σταλεί νέα πρόσκληση, υπογεγραμμένη από τον επόμενο στη σειρά σταυροδοσίας σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου (τον Γιώργο Αβαρλή) και η συνεδρίαση να οριστεί σε νέα ημερομηνία. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.