Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Παλιές κλήσεις για παλιές... αμαρτίες - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Αρκετοί Θεσσαλονικείς βρίσκουν στις γραμματοθυρίδες τους κλήσεις που αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ από το πολύ... μακρινό παρελθόν.

Τις παλιές... αμαρτίες, αργά ή γρήγορα, κάποτε τις βρίσκεις μπροστά σου. Αυτό συμβαίνει εδώ και μερικούς μήνες με αρκετούς Θεσσαλονικείς οι οποίοι βρίσκουν στις γραμματοθυρίδες τους κλήσεις που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι οποίες διαπιστώθηκαν από την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία και έρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν. Μία από τις χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις είναι και ενός αναγνώστη της Voria.gr ο οποίος έλαβε ειδοποιητήριο για να πληρώσει τρεις κλήσεις οι οποίες είχαν κοπεί στο διάστημα από Μάρτιο έως Ιούνιο 1998 και αθροίζουν ποσόν 135 ευρώ.

Η παραλαβή αυτών των ειδοποιητηρίων αιφνιδίασε πολλούς οι οποίοι πίστευαν ότι οι οφειλές τους είχαν παραγραφεί, κυρίως εκείνες οι οποίες αφορούσαν παραβάσεις πέραν της εικοσαετίας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών  Μιχάλης Κούπκας, «η παραγραφή επέρχεται πράγματι με την εικοσαετία μόνον που, για τις κλήσεις, η εικοσαετία δεν ξεκινά από την ημέρα που τοποθετείται η κλήση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η εικοσαετία ξεκινά από την ημέρα που βεβαιώνεται η παράβαση, μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης, όπως λέγεται. Αυτή η διαδικασία, βάσει του ισχύοντος νόμου, μπορεί να κρατήσει ως και πέντε χρόνια μετά την παράβαση».

Η εξάντληση αυτής της πενταετίας που προβλέπει ο νόμος, οφειλόταν είτε σε ανεπάρκεια προσωπικού του δήμου είτε απλώς στη συνήθη αβελτηρία των υπαλλήλων. Μ' αυτά και μ' αυτά, κλήθηκε η σημερινή διοίκηση να επωμιστεί το δυσάρεστο έργο της αποστολής των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των παλιών κλήσεων καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος της διοίκησης εάν αφήσει να παρέλθει η εικοσαετία, χωρίς να στείλει τις σχετικές ειδοποιήσεις.

«Δεν έχουν άδικο που δυσανασχετούν οι πολίτες που καλούνται να πληρώσουν τώρα για κλήσεις που κόπηκαν πριν από είκοσι και πλέον χρόνια», επισημαίνει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής. Όπως εξηγεί, ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος, είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον πολίτη να το αντικρούσει, εκτός εάν πρόκειται για κάτι εξόφθαλμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος είναι προβληματικός και πρέπει να αλλάξει. «Χρειάζεται, ριζική αναμόρφωση, ώστε να γίνεται ταχύτερα η ταυτοποίηση των κλήσεων, για να ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να πληρώσουν σε σύντομο σχετικά διάστημα, δυο, τριών χρόνων το πολύ και όχι είκοσι χρόνια μετά». Επισημαίνει, πάντως, ότι οι κλήσεις που είναι τόσο παλιές, δεν είναι πολλές.

Ο κ. Δαγκλής υπογραμμίζει πως ο δήμος από την πλευρά του, έκανε αυτό το βήμα «πλέον οι υπηρεσίες του δήμου έχουν καταφέρει και έχουν ταυτοποιήσει όλες τις κλήσεις του 2019 και του 2020 και τα ενημερωτικά σημειώματα θα αποστέλλονται μέσα στο επόμενο εύλογο διάστημα, ώστε να μην υπάρχει η αιτιολογημένη δυσφορία του κόσμου ότι λαμβάνει κλήσεις που αφορούν πριν από είκοσι χρόνια».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος εξηγεί ότι οι πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο για παλιές κλήσεις, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον διαπιστώσουν πως υπάρχει αναντιστοιχία στα στοιχεία είτε του κατόχου, είτε του οχήματος, είτε της παράβασης, να καταθέσουν αίτησης θεραπείας, προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου θα καταγράψουν το αίτημά τους και τις αιτίες για τις οποίες ζητούν την ακύρωση του προστίμου.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, το ποσοστό των πολιτών που έχει πληρώσει έως τώρα παλιές κλήσεις είναι μονοψήφιο. Σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι πολίτες αδιαφορήσουν και δεν πληρώσουν τις κλήσεις, ο αντιδήμαρχος κ. Κούπκας αναφέρει πως «οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποχρεωμένες να στείλουν προς τις αρμόδιες ΔΟΥ, καταστάσεις με τα ΑΦΜ όσων οφείλουν πάνω από 300 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν τους χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό καθώς, με βάση τα ισχύοντα, οι δήμοι έχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλών, μόνον στην περίπτωση που αυτές δεν υπερβαίνουν τα 10 ευρώ».

Ο κ. Κούπκας επισημαίνει παράλληλα, ότι εάν κάποια οφειλή είναι σήμερα οριακά κάτω από τα 300 ευρώ, για παράδειγμα 250, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω των νόμιμων προσαυξήσεων, θα ξεπεράσει το όριο των 300 ευρώ και θα υπαχθούν στις συνέπειες που περιγράφηκαν πιο πάνω.