Skip to main content

Ο δήμος Θεσσαλονίκης παντρεύει το κρασί με την τέχνη για καλό σκοπό

Η δημοπρασία το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη συμμετοχή κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο σφυρί βγάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης κρασιά του αστικού αμπελώνα "ντυμένα" με έργα τέχνης, προκειμένου να ενισχύσει το δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός.

Η ξεχωριστή αυτή δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στον χώρο της Casa Bianca, όπου φιλοξενείται η Δημοτική Πινακοθήκη. Συνολικά θα διατεθούν 150 φιάλες μονοποικιλιακών οίνων του αστικού αμπελώνα της πόλης και συγκεκριμένα 50 φιάλες λευκό της ποικιλίας ρομπόλα και 100 φιάλες ερυθρό της ποικιλίας ξινόμαυρο με ετικέτες αντίγραφα έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης (Γύζης, Εγγονόπουλος, Κεσσανλής, Λούστας, Μυταράς, Φασιανός, κ.ά).

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως πρόκειται για μία δράση που παντρεύει το κρασί με τον δήμο, αλλά και την ιστορία και την παράδοση της πόλης μας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του αμπελώνα το 2013, σημειώνοντας ότι εξ αρχής στόχος ήταν η παραγωγή της Γοργόνας που σήμερα δινεται ως δώρο σε επίσημους επισκέπτες, να δημοπρατείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τόνισε μάλιστα ότι η πρωτοβουλία δεν κόστισε τίποτα στον δήμο, καθώς γίνεται με χορηγία του κτήματος Γεροβασιλείου, ο οποίος συμμετείχε από την αρχή στη δημιουργία του αμπελώνα μαζί μεντο ΑΠΘ και με τη βοήθεια εθελοντών. Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση του δήμου να επαναλαμβάνεται η δράση κάθε χρόνο και κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου είπε πως η πιο μεγάλη ανάλογη εκδήλωση όχι όμως από αστικό αμπελώνα γίνεται στη Γαλλία, μέσω της οποίας συντηρείται ολόκληρο νοσοκομείο. Ο ίδιος σημείωσε πως η ποιότητα σταφυλιών του αμπελώνα είναι εξαιρετική και τα κρασία πολύ καλά. Μάλιστα ανέφερε πως το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για αμπελώνα που θα σπάσει κάθε ρεκόρ με συνολική παραγωγή 800 φιάλες, από την οποία για πρώτη φορά θα εμφιαλωθεί ξινόμαυρο ροζέ. Η αγορά των φιαλών, όπως είπε, είναι συμβολική, γιατί απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν ιδρύματα σε μία περίοδο που τα γεγονότα έχουν αποθαρρύνει κόσμο.

Τη διαδικασία της δημοπρασίας έχει αναλάβει η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», η οποία όπως είπε, έχει ήδη προμηθευτεί... δύο σφυράκια, ένα μπρούντζινο κι ένα ξύλινο. Η κ. Ανθίδου τόνισε πως στόχος είναι ο κόσμος να αποκτήσει οινική κουλτούρα, αλλά παράλληλα να μάθει τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπως επίσης τη χαρά, την αξία και την τιμή να συνεισφέρει σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό.

Πολιτισμός και οινική κουλτούρα, αυτό να ενστερν κόσμος. Να δει τι διαδικ, να δει τι γίνεται στην πόλη. Ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί γίνεται μία γιορτή. Να μάθει 25 ευρώ τιμή εκκίνησης φιάλης, δυάδες τριάδες τετράδες εξάδες. Θα μείνουν για πάντα φιάλες. Ανέφερε πως τα κρασιά διατίθενται σε 62 διαφορετικά πακέτα-προτάσεις, μεμονωμένα αλλά και σε δυάδες, τριάδες, τετράδες και εξάδες με τιμή εκκίνησης τα 25 ευρώ ανά φιάλη.

Αναφερόμενη στα έργα που θα κοσμούν τα μπουκάλια, η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, επισήμανε πως η επιλογή βάσει της αξίας τους. Τόνισε πως κάθε φιάλη είναι μοναδική και στην πίσω πλευρά της έχει πληροφορίες για τον αμπελώνα, το κρασί και στοιχεία για το έργο τέχνης και τον δημιουργό του.

Η δημοπρασία είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη συμμετοχή κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα του δήμου, μετά την οποία θα λάβει έναν κωδικό συμμετοχής στη διαδικασία.