Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Παρασκηνιακές διεργασίες στην αντιπολίτευση για κοινό βηματισμό

Η διοίκηση του δήμου θα βρει απέναντί της την αντιπολίτευση στη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού - Συντονισμός και για την πλατεία Ελευθερίας

Ιδιαίτερα θερμή αναμένεται να είναι η διπλή, τελευταία για το τρέχον έτος, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την προσεχή Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του δήμου θα βρει απέναντί της, σύσσωμη σχεδόν, την αντιπολίτευση, στη συζήτηση και ψήφιση ενός από τα κορυφαία θέματα, όπως αυτό του προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Μετά την πολιτική νίκη, η οποία περιορίστηκε βεβαίως σε επίπεδο εντυπώσεων, την οποία πέτυχε η αντιπολίτευση στη συζήτηση για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2022, όπου οι αρνητικές ψήφοι στο δημοτικό συμβούλιο υπερίσχυσαν των θετικών (19 έναντι 18), στους κόλπους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων υπήρξαν ζυμώσεις με στόχο τον καλύτερο συντονισμό τους. Τις ημέρες που ακολούθησαν της συζήτησης για το τεχνικό πρόγραμμα υπήρξαν αρκετές συνεννοήσεις, με αποκορύφωμα την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι παρατάξεων, καθώς και πρώην στελέχη της διοίκησης Ζέρβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, καρπός αυτών των συνεννοήσεων είναι η τήρηση κοινής στάσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, η αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί μόνον στην καταψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού της διοίκησης, αλλά θα καταθέσει και δικό της, εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί αντιπαραθετικά προς ψήφιση, όπως προβλέπεται και στον κανονισμό. Στόχος, πέρα από την πολιτική αποδοκιμασία της διοίκησης του δήμου, είναι η στροφή του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού προς άλλες κατευθύνσεις και προτεραιότητες με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Συντονισμός και για Πλ. Ελευθερίας
 
Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης, συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινή δράση και απέναντι στην απόφαση της διοίκησης του δήμου να μετατρέψει εκ νέου την πλατεία Ελευθερίας σε πάρκινγκ. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να αναληφθούν δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να διακοπεί η λειτουργία πάρκινγκ στον συγκεκριμένο χώρο. Η δεύτερη αφορά κατάθεση προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης με την οποία θα ζητείται η πλατεία να αποτελέσει χώρο πρασίνου, όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ως επιχειρήματα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέτουν μια σειρά ζητήματα όπως ότι όλες οι εργασίες και η μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ έγιναν χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση από κανένα θερμικό όργανο του δήμου (δημοτικό συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή κ.λπ.), χωρίς άδεια εκτέλεσης εργασιών, χωρίς να προβλέπεται η ένταξη αυτού του χώρου στη σύμβαση της ελεγχόμενης στάθμευσης, χωρίς τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες κ.ο.κ. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι σε παλαιότερη απόφασή της (το 2014) η Αποκεντρωμένη είχε αποφανθεί ότι ο χώρος της πλατείας δεν δύναται να λειτουργήσει ως πάρκινγκ καθώς είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου».

Στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης συμμετείχαν οι εξής: Δέσποινα Αηδονά και Σταύρος Καλαϊτζίδης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» (παράταξη Ταχιάου), Κατερίνα  Νοτοπουλου, Ρία Καλφακάκου, Έλλη Χρυσίδου και Μαρία Πασχαλίδου, από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί», ο Γιώργος Οραφνός («Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον»), οι Σπύρος Βούγιας και Ανδρέας Κουράκης από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ο Γιώργος Ρακκάς («Μένουμε Θεσσαλονίκη») και εκπρόσωπος της παράταξης «Πόλη Ανάποδα». Συμμετείχαν επίσης οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ζέρβα και νυν ανεξάρτητοι, Δρόσος Τσαβλής και Ιωάννα Σπανού, καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς και ο πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Κώστας Μπελιμπασάκης, οι οποίοι είχαν χειριστεί επί δημαρχίας Μπουτάρη την υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας.