Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει ο Ζέρβας – Όλο το παρασκήνιο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει επαφές προκειμένου να καταλήξει στις αλλαγές στο σχήμα διοίκησης - Οι σίγουροι, οι... μετέωροι και οι καραμπόλες

Σε ρυθμούς... ανασχηματισμού κινείται, πληροφορούμαι, το δημαρχιακό μέγαρο. Όπως μου μεταφέρει πηγή μου στον τρίτο όροφο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τις τελευταίες ημέρες κάνει διαρκείς επαφές, καθώς και διάφορους σχεδιασμούς επί χάρτου, προκειμένου να καταλήξει στις αλλαγές στο σχήμα διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές πρόκειται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που, όπως μου μεταφέρει η πηγή μου, αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τα οποία συσχετίζονται μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά την ένδεια στελεχών ή άλλως, την έλλειψη πάγκου και το δεύτερο την απροθυμία αρκετών εκ των σημερινών αντιδημάρχων να μετακινηθούν, πόσω μάλλον, να τεθούν εκτός σχήματος. Τα δύο αυτά προφανώς και συνδέονται καθώς οι προς μετακίνηση ή απομάκρυνση, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί, ικανοί να τους αντικαταστήσουν, στυλώνουν περισσότερο τα πόδια. Τα δεδομένα αυτά αναγκάζουν τον Ζέρβα να προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές, σε σχέση με αυτές που πραγματικά θα επιθυμούσε.

Με βάση τα ανωτέρω η κατάσταση, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, και λέω μέχρι στιγμής γιατί στους ανασχηματισμούς οι καραμπόλες της τελευταίας ώρας μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, έχει ως ακολούθως:

- Υπάρχει μια ομάδα αντιδημάρχων οι οποίοι φέρονται αμετακίνητοι. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη, τον αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Αβαρλή, την αντιδήμαρχο Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη και την αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Ο μεν Κυριζίδης τρέχει τα έργα και επιπλέον, επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του. Από τον Αβαρλή, ο οποίος θυμίζω, είναι άμισθος, ο Ζέρβας είναι ικανοποιημένος, μεταξύ άλλων και από την πορεία αποκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων του δήμου μετά την κυβερνοεπίθεση κι επίσης, είναι και ο μόνος που προέρχεται από την κεντροαριστερά. Από την Τανιμανίδου είναι ευχαριστημένος, κυρίως από την οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, ενώ προετοιμάζει και ανάλογες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ικανοποίηση υπάρχει το τελευταίο διάστημα και για τον Δημητριάδη, παρότι, θυμίζω, ο Ζέρβας είχε αφαιρέσει νωρίς νωρίς τον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας τον οποίο κράτησε ο ίδιος. Η δε Κοσμοπούλου δεν έχει καν κλείσει χρόνο καθώς εισήλθε στο σχήμα των αντιδημάρχων σε αντικατάσταση της Δήμητρης Ακριτίδου η οποία είχε απομακρυνθεί για την υπόθεση των εκτός λίστας εμβολιασμών τον περασμένο Γενάρη.

- Υπάρχει μια δεύτερη ομάδα αντιδημάρχων οι οποίοι επίσης φέρονται να παραμένουν στη θέση τους, αν και ο Ζέρβας θα ήθελε να τους αντικαταστήσει. Σε αυτήν ανήκει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολτικής Χάρης Αηδονόπουλος η μετακίνηση του οποίου θεωρείται δύσκολη, καθώς είναι επικεφαλής παράταξης που συνεργάστηκε με τον Ζέρβα. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης από τον οποίο ο δήμαρχος δεν είναι ικανοποιημένος, αλλά δεν βρίσκει και άλλον για να τον αντικαταστήσει. Σε αυτήν την κατηγορία, τέλος, φέρεται να ανήκει και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας. Ο Ζέρβας, όπως μου λένε, τον θεωρεί πολύ soft για αυτή τη θέση και επιπλέον του χρεώνει κάποιους άστοχους χειρισμούς σε ζητήματα διάθεσης δημόσιων χώρων.

- Υπάρχει μια τρίτη ομάδα στελεχών που πιθανότατα αλλάζουν ρόλους, άλλοι υποβαθμιζόμενοι, άλλοι αναβαθμιζόμενοι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο λακίσας από την παράταξη Βούγια, αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ο οποίος, όπως μου λένε, σπανίως πατάει το πόδι του στο δημαρχείο. Μία σκέψη είναι να μετακινηθεί στην προεδρία του “Αγίου Στυλιανού” προκειμένου να έχει και το κάτι τις του. Στη θέση του πιθανότατα θα πάει ο Κώστας Ιακώβου, σήμερα εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ο οποίος πιέζει για αναβάθμιση.

Για αναβάθμιση και δη σε θέση αντιδημάρχου, πιέζει και ο Στέφανος Γωγάκος, ο τελευταίος που αποχώρησε από την παράταξη Ταχιάου (νυν Γάκη) και τον περασμένο Μάρτιο διορίστηκε από τον Ζέρβα στη θέση του προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος δεν θέλει να του δώσει χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου καθώς, εκτός των άλλων, κάποια πράγματα που ακούγονται τελευταία για το όνομά του, προβληματίζουν τον Ζέρβα. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να του χρυσώσει το χάπι, διατηρώντας τον στη θέση του και δίνοντάς του επιπλέον τον τομέα του Πολιτισμού τον οποίο έχει σήμερα η Μαρία Καραγιάννη, η οποία, σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσει μόνον τον τομέα του Τουρισμού.

- Μία ξεχωριστή κατηγορία μόνος του είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής. Ο Ζέρβας εκτιμά πολύ το έργο του και επιθυμεί να τον αναβαθμίσει δίνοντάς του χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ποιος θα αναλάβει την εποπτεία της Δημοτικής Αστυνομίας. Μία λύση θα ήταν στη θέση αυτή να πάει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωϋσίδης, αλλά πληροφορούμαι, πως ο δήμαρχος δεν πετά τη σκούφια του για κάτι τέτοιο. Μία άλλη λύση που εξετάζεται είναι να γίνει αντιδήμαρχος ο Δαγκλής και να ασκεί και εποπτεία στη Δημοτική Αστυνομία την οποία θα αναλάβει τυπικά ο Ζέρβας.

- Προς αποχώρηση, επειδή όμως το ζητούν οι ίδιοι, φέρονται ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ (TV100 – FM100) Μηνάς Σαμαντζίδης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΘ) Ναταλία Βαρσάμη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Σαμαντζίδη ο Ζέρβας προσπαθεί να τον μεταπείσει καθώς τον θεωρεί υπεραπαραίτητο στη ΔΕΠΘΕ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν και ικανά στελέχη προς αντικατάσταση όσων θέλουν να αποχωρήσουν ή θα ήθελε ο ίδιος ο δήμαρχος να τους αντικαταστήσει.

Επιστροφή έκπληξη;

Έχοντας επίγνωση του προβλήματος πληροφορούμαι πως ο Ζέρβας έκανε πρόταση προς τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Σάκη Τζακόπουλο να μπει στη διοίκηση, σε θέση αντιδημάρχου. Μαθαίνω πως ο τελευταίος τού είπε πως το μόνο αντικείμενο με το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί είναι αυτό των τεχνικών έργων. Δεδομένου, όμως, ότι ο τομέας είναι καπαρωμένος από τον Κυριζίδη η συνεργασία μάλλον αναβάλλεται. Πάντως, η έλλειψη πάγκου δεν αποκλείεται να φέρει και μία έκπληξη. Ακούω, για παράδειγμα, ότι είναι πιθανή η επιστροφή της Δήμητρας Ακριτίδου σε κάποια θέση. Θυμίζω ότι η Ακριτίδου είχε απομακρυνθεί μαζί με τον Δρόσο Τσαβλή λόγω των εμβολιασμών, τον περασμένο Γενάρη, αλλά στη συνέχεια κράτησε μάλλον χαμηλούς τόνους απέναντι στη διοίκηση Ζέρβα κι αυτό, δίνει την άνεση στον δήμαρχο να την επαναφέρει.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του γενικού γραμματέα του δήμου Μίμη Φωτόπουλου. Ο Ζέρβας θα ήθελε να τον είχε αντικαταστήσει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, αφενός δεν υπάρχει κανείς αντικαταστάτης που να του γεμίζει το μάτι, αφετέρου, ασκήθηκαν διάφορες πολιτικές πιέσεις από τη ΝΔ για να παραμείνει στη θέση του. Ο Φωτόπουλος σχεδιάζει, πάντως, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο δήμο Δέλτα γι' αυτό δεν αποκλείεται να αποχωρήσει οικεία βουλήσει κάποια στιγμή, αν όχι και λίαν συντόμως. Αντιθέτως, παραμένει στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο Πέτρος Λεκάκης ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Τσαβλή τον περασμένο Γενάρη.

Τέλος, παρολίγο θα ξεχνούσα τον Στέλιο Λιακόπουλο ο οποίος πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς την παρουσία του έχει μάλλον λησμονήσει και ο ίδιος ο Ζέρβας...