Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πληρωμή κλήσεων από το κινητό ή τον υπολογιστή

Τίθεται σε εφαρμογή από τον Γενάρη και θα ισχύσει στη συνέχεια για όλες τις πληρωμές. Τι λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Το ένα πρόβλημα με τις κλήσεις είναι ότι θα πρέπει κανείς να βάλει το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσει το αντίτιμο που αντιστοιχεί στην παράβαση στην οποία υπέπεσε. Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο καμιά φορά φαντάζει μεγαλύτερο και από το πρώτο, είναι η ταλαιπωρία την οποία υφίσταται ο παραβάτης μέχρι να φτάσει στο γκισέ του κάθε δήμου για να πληρώσει την κλήση. Μάλιστα, χρειάζεται να λείψει ακόμη και από τη δουλειά του καθώς, τα ταμεία των δήμων λειτουργούν μόνον πρωινές ώρες.

Αυτό το δεύτερο εμπόδιο αποφάσισε να εξουδετερώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας “εδώ και καιρό εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε την εφαρμογή του epos, δηλαδή την πληρωμή από απόσταση, μέσω διαδικτύου, αρχικά για την καταβολή του προστίμου των κλήσεων, αλλά στη συνέχεια και για όλες τις πληρωμές οι οποίες αφορούν τον δήμο”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο μέσα στο Γενάρη θα μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να πληρώνει τις κλήσεις της δημοτικής ή της ελληνικής αστυνομίας, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρείται, προσερχόμενος αυτοπροσώπως στα ταμεία του δήμου. “Με μία ειδική εφαρμογή η οποία θα περιληφθεί στην ιστοσελίδα του δήμου thessaloniki.gr, θα μπορεί οποιοσδήποτε να μπαίνει και να καταβάλει το πρόστιμο, μέσω του υπολογιστή του, του κινητού του ή και από το τάμπλετ”.

Προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία του epos, αρχικά ο πολίτης θα πρέπει να πληκτρολογεί τα στοιχεία του, δηλαδή αριθμό κλήσεις, ημερομηνία πιστοποίησης της παράβασης, ονοματεπώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, προκειμένου να μπορεί να γίνει η αντιστοίχιση και η ταυτοποίηση. “Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να αλλάξουμε και τα έντυπα των κλήσεων”, εξηγεί ο κ. Κούπκας. Παράλληλα, προσθέτει, ότι στη συνέχεια, τους επόμενους μήνες η διαδικασία θα απλοποιηθεί.

Αυτό προϋποθέτει περαιτέρω συνεννόηση με τις τράπεζες και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, στόχος είναι στη διάρκεια του 2020, πιθανότατα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, να μπορεί ο πολίτης να εξοφλεί όλες τις οφειλές του προς το δήμο μέσω epos. “Όχι μόνο τις κλήσεις, αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα δημοτικά τέλη κ.ο.κ. Αυτό θα γίνεται μέσω της ταυτότητας οφειλής, όπως γίνεται και για την εξόφληση των υπολοίπων υποχρεώσεών μας προς το δημόσιο”, εξηγεί ο κ. Κούπκας.    

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, τα ταμεία του δήμου λειτουργούν, το αργότερο ως τη 1.30 στο δημαρχείο και ως τις 12.00 στα δημοτικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών αυτό οφείλεται στις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει έως το πέρας εργασίας τους να καταμετρήσουν τα χρήματα, άρα να τα εισπράξουν νωρίτερα. “Δυστυχώς, εκ του νόμου ο δήμος δεν μπορεί να κρατήσει χρήματα στα ταμεία του, είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδίδουμε καθημερινά”.

Πάντως, όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος, την προσεχή εβδομάδα και έως τις 31 Δεκεμβρίου τα ταμεία του δήμου θα λειτουργήσουν ως τις 14.30 καθώς τρέχει η προθεσμία εξόφλησης των οφειλών προς το δήμο μέσω των ρυθμίσεων που έχουν κάνει οι πολίτες.