Skip to main content

Προς αντικατάσταση ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μίμης Φωτόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει λάβει από καιρό την απόφαση να αναζητήσει άλλο πρόσωπο για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Γράφει ο Σαλονικιός

Μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι, λιγοστές είναι αλήθεια, τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του δεν αφορούσαν τον δήμο Θεσσαλονίκης στον οποίο κατέχει το αξίωμα του γενικού γραμματέα, αλλά τον δήμο Δέλτα στον οποίο είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Μια τέτοια παρέμβασή του ήταν και το άρθρο του το οποίο είχε φιλοξενήσει πριν από λίγο καιρό η Voria.gr. Γι' αυτό και άρχισα να το ψάχνω κι απ' ό,τι κατάλαβα, παρά τις συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις διαψεύσεις, το πράγμα έχει ψωμί.

Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μίμη Φωτόπουλο ο οποίος, όπως πληροφορούμαι βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός δήμου. Σύμφωνα με την αστείρευτη και πάντα έγκυρη πηγή μου εντός του δημαρχιακού μεγάρου, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει λάβει από καιρό την απόφαση να αναζητήσει άλλο πρόσωπο για τη θέση του γενικού γραμματέα κι απ' ό,τι μαθαίνω βρίσκεται πολύ κοντά στην επιλογή του διαδόχου. Μου λένε ότι ο δήμαρχος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Φωτόπουλου στον οποίο καταλογίζει επιπλέον και κάποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες με καθαρά προσωπική στόχευση.

Εξ αρχής πάντως, η επιλογή Φωτόπουλου είχε προκαλέσει έκπληξη. Κατ' αρχάς στον χρόνο που έγινε. Ήταν, θυμίζω, ελάχιστες ημέρες μετά την εκλογή Ζέρβα, όπερ σημαίνει ότι η συμφωνία είχε κλείσει πριν από τις εκλογές ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, μεταξύ των δύο γύρων. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή η επιλογή Φωτόπουλου ήταν ένα από τα πολλά “πάρε δώσε” που είχαν γίνει ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη Κυριακή. Θυμίζω, εδώ, ότι ο Φωτόπουλος ήταν πολύ στενός συνεργάτης και φίλος με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος ήταν απ' αυτούς που είχε μείνει εκτός δεύτερης Κυριακής.

Πέραν αυτού, η επιλογή Φωτόπουλου είχε προκαλέσει έκπληξη καθώς δεν είχε ιδιαίτερα λαμπρές περγαμηνές, παρά τη μακρά θητεία του στην αυτοδιοίκηση, είτε ως αντιπεριφερειάρχης του Ψωμιάδη είτε στη συνέχεια ως δήμαρχος. Μάλιστα, πολλοί πρώην συνάδελφοί του, δήμαρχοι, θεωρούν ως κατόρθωμα το γεγονός ότι κατάφερε να ηττηθεί στις εκλογές του 2019 έχοντας μόλις μία θητεία στο ενεργητικό του.

Μαθαίνω, δε, πως και στον δήμο Δέλτα αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο συνδυασμός του είχε εκλέξει εννέα δημοτικούς συμβούλους εκ των οποίων ένας, ο Κώστρας Δουσδαμπάνης έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες, δηλώνοντας ανεξάρτητος, ενώ άλλος ένας, ο Βαγγέλης Βαμβάκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος και έχει ουσιαστικά αποστασιοποιηθεί από την παράταξη. Ο ίδιος ο Φωτόπουλος είναι πάντως συνεπής όσον αφορά την παρουσία του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό, μου λένε, χαροποιεί και τον νυν δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του πως τον Φωτόπουλο θέλει αντίπαλο και στις επόμενες εκλογές, “θα κάνω τα πάντα για να τον κρατήσω στο παιχνίδι”, τους εξηγεί.

Από το περιβάλλον Ζέρβα δηλώνεται πάντως ότι “δεν τίθεται θέμα Φωτόπουλου”, ωστόσο, η πηγή μου, η οποία γνωρίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις του δημάρχου, επιμένει πως η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα είναι επί θύραις. Εάν όντως συμβεί αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Φωτόπουλος θα φύγει μόνος του ή εάν θα πάρει μαζί του και άλλους...