Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Προσφυγή για την ακύρωση των δωρεάν πάρκινγκ σε εταιρείες

Σπύρος Βούγιας και Ανδρέας Κουράκης κατέθεσαν προσφυγή στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων

Γράφει ο Σαλονικιός

Σας είχα ενημερώσει πριν από περίπου έναν μήνα (δείτε εδώ) για μια απόφαση την οποία είχε λάβει κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία, για να το πω κομψά, είχε κάποιο άρωμα διευθετήσεων. Αναφέρομαι στην απόφαση με την οποία χορηγήθηκαν σε κάποιες εταιρείες ορισμένες δωρεάν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τις λεγόμενες “ειδικές θέσεις στάθμευσης” οι οποίες, με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του δήμου χορηγούνται σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα “στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπάγονται στις κατηγορίες φορέων του Δημόσιου Τομέα σύμφωνα με την παρ.6, του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, καθώς και σε φορείς που σύμφωνα με το καταστατικό τους επιτελούν κοινωνικό έργο (φιλανθρωπικό, στήριξης ευπαθών ομάδων κ.λπ.)”.

Από τις ειδικές αυτές θέσεις τις οποίες μοίρασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μόνον μία περίπτωση φαίνεται να υπάγεται σε όσα προβλέπει ο ισχύων κανονισμός. Είναι η περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, στον οποίο διατέθηκαν τρεις θέσεις στάθμευσης επί της οδού Φράγκων, όπου είναι και τα γραφεία του. Μάλιστα, πρόκειται κατ' ουσία για ανανέωση του δικαιώματος δωρεάν στάθμευσης στις συγκεκριμένες θέσεις το οποίο είχε παραχωρηθεί το 2016 από τη διοίκηση Μπουτάρη για μία τριετία. Το μόνο πρόβλημα στην περίπτωση του ΦοΔΣΑ είναι ότι βάσει του κανονισμού του δήμου δικαιούται έως δύο θέσεις το πολύ, αλλά του παραχωρήθηκε και τρίτη.

Αντιθέτως, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις παραχωρήθηκαν θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του δήμου Θεσσαλονίκης. Μία περίπτωση, μάλιστα, όπως είχα γράψει και τον Νοέμβριο, αφορά πολύ μεγάλη εταιρεία, με ετήσιο τζίρο εκατομμυρίων ευρώ στην οποία παραχωρήθηκε δωρεάν θέση στάθμευσης επί της οδού Ερμού. Είχα επισημάνει τότε, ότι μια θέση στάθμευσης σε ιδιωτικό πάρκινγκ στην ίδια περιοχή κοστίζει ετησίως περί τα 2.500 ευρώ, ποσό κάτι περισσότερο από αστείο για το μέγεθος μιας τέτοιας εταιρείας.

Τις αποφάσεις εκείνες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καταψήφισαν από την αντιπολίτευση οι Σπύρος Βούγιας, Νέλλη Αηδονά και Ρία Καλφακάκου. Πληροφορούμαι, τώρα, ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”, Σπύρος Βούγιας και Ανδρέας Κουράκης, κατέθεσαν προσφυγή στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ζητώντας την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα τα οποία παραθέτουν, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις αντίκεινται στις κείμενες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Επιπλέον, εκδόθηκαν χωρίς προηγούμενη γνώμη της αρμόδιας Α' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εν αναμονή της κρίσης της Αποκεντρωμένης επί των προσφυγών Βούγια – Κουράκη, να επισημάνω ότι τέτοιες πρακτικές έρχονται από το μακρινό παρελθόν όταν οι δημοτικές διοικήσεις μοίραζαν αφειδώς δωρεάν θέσεις στάθμευσης για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Όταν όμως, πλέον, ζητάς από τον απλό πολίτη 1,7 ευρώ την ώρα για στάθμευση, δεν είναι δυνατόν να εκχωρείς δωρεάν θέσεις πάρκινγκ σε εύρωστες ιδιωτικές εταιρείες.