Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τα μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής πριν από τις δημαιρεσίες

Όσοι αποχώρησαν από τις παρατάξεις τους, ασχέτως εάν στην πράξη έχουν συνταχθεί με τη διοίκηση, λογίζονται ως ξεχωριστή παράταξη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το 2021 η δημοτική σύμβουλος Ίνγκα Αβραμίδου, η οποία εξελέγη με την παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Ουδείς, τότε, αντελήφθη το νόημα αυτής της κίνησης η οποία έγινε μάλιστα, σε "νεκρό" χρόνο, χωρίς δηλαδή, να έχει μεσολαβήσει κάποιο γεγονός ή να υπάρξει κάποια αφορμή. Η απάντηση σε αυτό το... μυστήριο κρύβεται στις παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες βρίσκονται σε πλήξη εξέλιξη ενόψει των δημαιρεσιών της προσεχούς Κυριακής.

Στις δημαιρεσίες της 9ης Ιανουαρίου εκλέγονται αρχικά τα τρία μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, όπου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπληξη και αμέσως μετά ακολουθεί η εκλογή των μελών των δύο νευραλγικών επιτροπών, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής. Με βάση τα ισχύοντα, όπως αυτά τροποποιήθηκαν επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου, από τα έντεκα μέλη που έχει η κάθε επιτροπή, η πλευρά της διοίκησης Κωνσταντίνου Ζέρβα διαθέτει τα έξι και τα υπόλοιπα πέντε οι λοιπές παρατάξεις. Μάλιστα, οι τρεις της διοίκησης διορίζονται απ' ευθείας από τον δήμαρχο και οι υπόλοιποι τρεις μαζί με τους πέντε της αντιπολίτευσης, εκλέγονται.

Η εκλογή γίνεται με απλή αναλογική, αναλόγως της δύναμης της κάθε παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Το μέτρο για την εκλογή είναι το πηλίκο του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου δια του οκτώ που είναι και ο αριθμός των προς εκλογή μελών των δύο επιτροπών, δηλαδή 49/8, ήτοι 6,12.

Εάν η σημερινή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου ήταν εκείνη, όπως προέκυψε από την κάλπη, οι εκλογές των μελών των δύο επιτροπών θα ήταν υπόθεση μιας απλής μαθηματικής πράξης. Όμως, μετά τις αθρόες αυτομολήσεις συμβούλων, κυρίως από τις παρατάξεις του Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού προς την παράταξη Ζέρβα, οι οποίοι στη συνέχεια ανταμείφθηκαν με αξιώματα αντιδημάρχων κ.λπ., η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο Θεοδωρικάκος προσέθεσε ένα ακόμη τρικ καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όσους αποχώρησαν από τις παρατάξεις τους, ασχέτως εάν στην πράξη έχουν συνταχθεί με τη διοίκηση, να λογίζονται ως ξεχωριστή παράταξη, ειδικά και μόνον γι' αυτή την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εκλογή των μελών των δύο επιτροπών. Με βάση λοιπόν, αυτό το τρικ, οι "ανεξάρτητοι" είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο καθώς αριθμεί 16 μέλη!

Θυμίζω ότι η εν λόγω παράταξη προέκυψε μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των οκτώ από τους έντεκα που είχε εκλέξει η παράταξη Ταχιάου (Ακριτίδου, Αρβανίτης, Γωγάκος, Δημητριάδης, Ζεϊμπέκης, Κοσμοπούλου, Κούπκας, Τζακόπουλος), τριών από την παράταξη Ορφανού (Ιακώβου, Λιακόπουλος, Πατέλης) και από έναν από τις παρατάξεις Νοτοπούλου (Αλεξίου), Βούγια (Μπαρμπουνάκης) και Ψωμιάδη (Αβραμίδου). Στους ανεξάρτητους λογίζονται και οι Δρόσος Τσαβλής και Ιωάννα Σπανού που διαγράφηκαν από την παράταξη Ζέρβα. Οι ανεξάρτητοι δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αυξηθούν την Κυριακή αφού ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα, κάποιος να ανεξαρτητοποιηθεί, ακόμη και λίγο πριν από την ψηφοφορία για τα μέλη των δύο επιτροπών.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Συμβαίνουν προκειμένου η διοίκηση να διαθέτει στις δύο αυτές, κρίσιμες επιτροπές, όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλητικές φωνές. Με τα σημερινά δεδομένα, με τους "ανεξάρτητους" στους 16, η σύνθεση των δύο επιτροπών θα είναι η εξής: Ο Ζέρβας θα διαθέτει έξι δικούς του, συν άλλους δύο φίλα προσκείμενους από τους "ανεξάρτητους", δηλαδή σύνολο οκτώ. Οι υπόλοιποι τρεις θα είναι από ένας από τις παρατάξεις της Νοτοπούλου, του Ταχιάου και του Ορφανού, αφήνοντας έξω την παράταξη Βούγια.

Στην περίπτωση, δε, που την Κυριακή υπάρξουν άλλες τρεις ανεξαρτητοποιήσεις, όπως φημολογείται (δύο από Ορφανό και ένας ακόμη από Ψωμιάδη), οι "ανεξάρτητοι" θα φτάσουν στους 19 και θα εκλέξουν και τρίτο μέλος στις επιτροπές. Άρα η... κανονική αντιπολίτευση θα περιοριστεί σε μόλις δύο μέλη, από έναν από τις παρατάξεις Νοτοπούλου και Ταχιάου.