Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το παρασκήνιο των χθεσινών δημαιρεσιών και η περίπτωση Φωτόπουλου

Οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο που δεν έχουν σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, οι δημαιρεσίες, οι αντιδημαρχίες και η περίπτωση Φωτόπουλου

Αυτό το οποίο συμβαίνει στον δήμο Θεσσαλονίκης, από την επομένη κιόλας των δημοτικών εκλογών του 2019, δεν έχει προηγούμενο στην αυτοδιοίκηση και πιθανότατα δεν πρόκειται και να επαναληφθεί. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και βεβαίως καμία αντιστοίχιση με τη λαϊκή βούληση. Δύο είναι οι κύριες αιτίες αυτής της διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η πρώτη έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα με το οποίο έγιναν οι εκλογές του '19 εξ αιτίας τού οποίου ο εκλεγείς στον δεύτερο γύρο Ζέρβας διέθετε μόλις επτά δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49.

Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με την τακτική την οποία ακολούθησε ο δήμαρχος προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Δηλαδή, αντί να αναζητήσει συμμαχίες με άλλες παρατάξεις προς συγκρότηση ισχυρής πλειοψηφίας, επέλεξε την πρακτική των μεμονωμένων συμφωνιών με δημοτικούς συμβούλους αντίπαλων στρατοπέδων, προσφέροντάς τους θέσεις αντιδημάρχων ή εντεταλμένων συμβούλων, με συνέπεια να υπάρξουν αθρόες ανεξαρτητοποιήσεις από συμβούλους τεσσάρων παρατάξεων.

Για παράδειγμα, η παράταξη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" του Νίκου Ταχιάου είχε εκλέξει έντεκα συμβούλους και τώρα απέμεινε με μόλις τρεις καθώς οι υπόλοιποι οκτώ (Ακριτίδου, Αρβανίτης, Γωγάκος, Δημητριάδης, Ζεϊμπέκης, Κοσμοπούλου, Κούπκας, Τζακόπουλος) ανεξαρτητοποιήθηκαν και πλην των Τζακόπουλου και Αρβανίτη οι υπόλοιποι προσχώρησαν στην παράταξη του Ζέρβα.

Η παράταξη "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον" του Γιώργου Ορφανού διαθέτει μόνον τρεις, μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου (είχαν ήδη αποχωρήσει οι Λιακόπουλος, Ιακώβου, Πατέλης) από επτά που είχε εκλέξει.

Από έναν σύμβουλο έχασαν οι παρατάξεις "Θεσσαλονίκη Μαζί" (Αλεξίου) της Κατερίνας Νοτοπούλου, "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" (Μπαρμπουνάκης) του Σπύρου Βούγια και "Δύναμη Πολιτών" (Αβραμίδου) του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Παράλληλα, άλλες τρεις παρατάξεις με επικεφαλής τους Μάκη Κυριζίδη, Πέτρο Λεκάκη και Χάρη Αηδονόπουλο προσχώρησαν την επομένη του πρώτου γύρου στον Ζέρβα.
Έτσι, η παράταξη "ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη" του δημάρχου, από τους επτά τους οποίους εξέλεξε στις εκλογές αριθμεί σήμερα, τυπικά οκτώ, καθώς στο μεταξύ διαγράφηκαν οι Δρόσος Τσαβλής και Δήμητρα Ακριτίδου, αλλά ουσιαστικά διαθέτει τουλάχιστον 19 συμβούλους.

Οι δημαιρεσίες

Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω αποτυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στη χθεσινή εκλογή των μελών των δύο επιτροπών του δήμου, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής στις οποίες η διοίκηση κατάφερε να ελέγξει ουσιαστικά τα οκτώ από τα έντεκα μέλη της. Συγκεκριμένα, η παράταξη Ζέρβα εκλέγει εξ οφίτσιο (μετά τις τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου) έξι μέλη, ενώ άλλοι δύο προέρχονται από τους ανεξάρτητους οι οποίοι, χάρη σε μετέπειτα απόφαση Βορίδη, λογίζονται μόνον γι' αυτές τις εκλογές ως παράταξη. Τα τρία μέλη των επιτροπών από την πλευρά της αντιπολίτευσης μοιράζονται οι παρατάξεις του Ταχιάου (νυν Γάκη), της Νοτοπούλου και του Ορφανού. Εκτός νυμφώνος έμεινε η παράταξη Βούγια, παρά το τρικ που επιχείρησε την τελευταία στιγμή με τον Ανδρέα Κουράκη ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε μπας και εκλεγεί σε μία από τις επιτροπές ως "ανεξάρτητος".

Οι αντιδημαρχίες

Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο σχήμα διοίκησης, δηλαδή στους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους και τους επικεφαλής των νομικών προσώπων, αναμένονται το αργότερο έως αύριο Τρίτη. Όπως έχει γράψει τις προηγούμενες ημέρες η Voria.gr, τέσσερις από τους νυν αντιδημάρχους παραμένουν, όπως όλα δείχνουν στις θέσεις τους. Πρόκειται για τους Μάκη Κυριζίδη, Τεχνικών Έργων, Μιχάλη Κούπκα, Οικονομικών, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Παιδείας και Γιώργο Αβαρλή, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Από τους υπόλοιπους (Αηδονόπουλο, Ζεϊμπέκη, Καραγιάννη, Τανιμανίδου, Λιακόπουλο, Μπαρμπουνάκη), κάποιοι θα παραμείνουν, άλλοι θα αλλάξουν ίσως χαρτοφυλάκια και ορισμένοι θα βρεθούν εκτός νυμφώνος.

Προς αναβάθμιση φέρεται ο Κώστας Ιακώβου, νυν εντεταλμένος για θέματα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Προσδοκίες τρέφουν και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Στέφανος Γωγάκος, νυν πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου, ο οποίος έγινε δημοτικός σύμβουλος μετά την παραίτηση του Νίκου Ταχιάου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Αλλά και ο Θεόφιλος Πατέλης, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Θεοτοκάτου, από την παράταξη Ορφανού, ενδέχεται κι αυτή να συνδέεται με πιθανή αξιοποίησή του σε κάποια θέση. Στο σχήμα διοίκησης δεν αποκλείεται να επιστρέψει η Δήμητρα Ακριτίδου η οποία, αρκετούς μήνες μετά την απομάκρυνσή της από την αντιδημαρχία Παιδείας λόγω του εκτός σειράς εμβολιασμού της, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε τροχιά επανένταξης στην παράταξη Ζέρβα.

Η περίπτωση Φωτόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο Ζέρβας επρόκειτο στις αλλαγές να συμπεριλάβει και τον γενικό γραμματέα Μίμη Φωτόπουλο. Είναι, άλλωστε, κάτι το οποίο είχε αποφασίσει να το κάνει πριν από έναν χρόνο, αλλά το ματαίωσε τελικά, έπειτα από πιέσεις που του ασκήθηκαν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάλογες πιέσεις ασκήθηκαν και τώρα κι απ' ό,τι φαίνεται μάλλον έπιασαν τόπο καθώς ο Φωτόπουλος θα παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον λίγους μήνες ακόμη κι έπειτα θα αποχωρήσει για να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Δέλτα. Πάντως ο δήμαρχος έχει αραιώσει αρκετά τις συνεργασίες μαζί του, ενώ έχει κάνει και προχωρημένες επαφές για την εξεύρεση αντικαταστάτη του και ήδη έχει κάποιον στα υπόψη του.