Skip to main content

Δήμος Βόλβης: Η κυριαρχία Λιάμα και οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση ενόψει 2023

Τα ονόματα που ακούγονται για να συστήσουν τον αντίπαλο πόλο στην παράταξη του νυν δημάρχου στις επόμενες εκλογές - Κλείνει ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος.

Χωρίς αντίπαλο παίζει προς το παρόν στον δήμο Βόλβης ο νυν δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για ακόμη μια θητεία στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Ο κ. Λιάμας, που προέρχεται από την κεντροδεξιά, έχει όμως ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο και ήδη έχει εικόνα του μεγαλύτερου μέρους του ψηφοδελτίου που θα παρουσιάσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Λιάμας, που πήρε τη θέση του δημάρχου, μετά την παραίτηση του πρώην δημάρχου Βόλβης και νυν γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτρη Γαλαμάτη, επανεξελέγη δήμαρχος και συνεχίζει με στόχο να παραμείνει δήμαρχος Βόλβης μέχρι το 2028. Εκλέγεται από το 2007, μετρώντας ήδη δυόμιση θητείες, κι αυτό τα λέει όλα...

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η αντιπολίτευση κινείται σε ρηχά νερά και ο κ. Λιάμας παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, μετά και την αυτοδυναμία που πέτυχε στις εκλογές του 2019, λαμβάνοντας ποσοστό 55,32% και 15 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, όταν η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Στοΐτσα, έλαβε σχεδόν τις μισές ψήφους, ποσοστό 29,31% και οχτώ έδρες. Οι άλλες τρεις παρατάξεις που εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους ήταν η «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Βόλβης» του κ. Θεοχάρη Ελευθεριάδη (ποσοστό 7,01% και δύο έδρες), η «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής την κ. Βασιλική Πολυζωίδου (ποσοστό 4,55% και μια έδρα) και η παράταξη «Τα Πάντα για τη Βόλβη» του κ. Ιωάννη Βαλερή (ποσοστό 3,81% και μια έδρα).

Ο κ. Στοΐτσας αναμένεται αυτή τη φορά να είναι υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οπότε δεν προβλέπεται να σχηματίσει δημοτική παράταξη. Αυτό το γεγονός έφερε την αντιπολίτευση σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να πέσει κυρίως στον σχηματισμό μιας ικανής δημοτικής ομάδας, με αντιστοίχως ικανό επικεφαλής, ώστε να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον κ. Λιάμα.

Προς το παρόν αυτές οι ζυμώσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς, όμως συνεχίζονται. Τρία πρόσωπα είναι κεντρικά σ' αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Γιώργος Μπουρλής, ο κ. Κώστας Νουράκης και ο κ. Γιώργος Νανάκος, χωρίς πάντως όλοι να προσδιορίζονται πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Μπουρλής για παράδειγμα διατέλεσε στο παρελθόν αντιδήμαρχος τόσο του κ. Γαλαμάτη, όσο και του κ. Λιάμα, με την εκλογική του δύναμη να επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της Ασπροβάλτας. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να συμμετέχει σε ένα νέο αντιπολιτευτικό σχήμα, πλην όμως είναι άγνωστο εάν θα θελήσει να μπει επικεφαλής. Κατά πάσα πιθανότητα όχι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα συζητούνται στα πηγαδάκια της περιοχής. Μια ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μπουρλής, καλοβλέπουν την επάνοδο του πρώην δημάρχου Ασπροβάλτας, Άγγελου Φραντζή, ως επικεφαλής μιας κίνησης που θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία Λιάμα, πλην όμως ο τελευταίος δεν έχει δείξει προς το παρόν προθυμία.

Η περίπτωση του κ. Νουράκη έχει ενδιαφέρον, καθώς και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε προταθεί για να είναι επικεφαλής παράταξης, πλην όμως δεν προχώρησε. Απόστρατος αστυνομικός, είναι σε σκέψεις για το μεγάλο βήμα, αλλά αναμένεται να ζυγίσει τις πιθανότητες και να αποφασίσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε σχήμα αντιπολιτευτικό στον σημερινό δήμαρχο αναμένεται να συμμετέχει και ο δημοτικός σύμβουλος με τη σημερινή παράταξη του κ. Στοΐτσα, Γιώργος Νανάκος. Ο κ. Νανάκος είναι επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού στην περιοχή, βρίσκεται σε ζυμώσεις, έχει δημόσια παρέμβαση, ειδικά για τα τουριστικά στον δήμο, όμως είναι άγνωστο προς το παρόν εάν σκέφτεται να τεθεί επικεφαλής κάποιας κίνησης ή εάν θα συμμετέχει εκ νέου στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Εκ νέου υποψήφιος θα είναι και ο ακτινολόγος, Ιωάννης Βαλερής.

Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία Λιάμα και η θολούρα για τους αντιπάλους του, δεν έχει οδηγήσει και σε εφησυχασμό τον νυν δήμαρχο, ο οποίος στήνει ήδη ψηφοδέλτιο, με χαρακτηριστικά την παραμονή ως κορμού τη σημερινή ομάδα, αλλά με ανανέωση προσώπων και αύξηση της πολυσυλλεκτικότητας.