Skip to main content

Το δίκτυο εθελοντών που σώζει ζωές στον δήμο Βόλβης (video)

Το συγκλονιστικό βίντεο του ανθρωπιστικού οργανισμού Kids Save Lives και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Είναι απόγευμα της 8ης Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού. Σε ένα από τα καφέ της Ασπροβάλτας, ο Νίκος, ένας μεσήλικας που κάνει εκεί της οικογενειακές του διακοπές, βλέπει τον κρίσιμο αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Σπαρτάκ Μόσχας για τα προκριματικά του Champions League.

Ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει στο πάτωμα του μαγαζιού δίχως να αντιδρά σε κανένα ερέθισμα. Η καρδιά του είναι σταματημένη. Επρόκειτο για καρδιακή ανακοπή που του έδινε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.

Όμως σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένας νεαρός, αφού ειδοποιεί το ΕΚΑΒ και τον πιστοποιημένο ανανήπτη της περιοχής και χειριστή απινιδωτή Χρήστο Τατλιάκα, αρχίζει την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον άνδρα.

Τρία λεπτά αργότερα, ο κ. Τατλιάκας φτάνει στο σημείο και ξεκινά τη διαδικασία της απινίδωσης παρουσία της συζύγου και της κόρης του ασθενούς. Μετά από εννέα απινιδώσεις και 45 βασανιστικά λεπτά, ο άνδρας επανέρχεται στη ζωή. Είκοσι λεπτά αργότερα φτάνει και το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον άνδρα στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στο συγκλονιστικό video του ανθρωπιστικού οργανισμού Kids Save Lives και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η σύζυγος και η κόρη του Νίκου, αλλά και ο ίδιος, περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν.

Ο λόγος που κατάφερε τελικά να αποφύγει τον βέβαιο -υπό άλλες συνθήκες- θάνατο ήταν η μεθοδική εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής στην εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, αλλά και η προμήθεια απινιδωτών χειρός.

Όπως αναφέρει στην Voria ο Χρήστος Τατλιάκας, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλβης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή. Μάλιστα, οι πρώτοι απινιδωτές αγοράστηκαν με συγκέντρωση χρημάτων από τους κατοίκους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι στην περιοχή μας διαθέτουμε, μετά τα σεμινάρια που έγιναν από το Kids Save Lives σε ομάδες πολιτών και σχολεία, 348 πιστοποιημένους ανανήπτες και πάνω από 600 μη πιστοποιημένους», εξηγεί ο κ. Τατλιάκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους οικισμούς της γύρω περιοχής έχουν μοιραστεί φυλλάδια με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ανανηπτών, καθώς και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί η επέμβασή τους.

Εκτός από το περιστατικό που οπτικοποιήθηκε με το παραπάνω video, ο κ. Τατλιάκας έχει να διηγηθεί και άλλες ιστορίες διασώσεων, όπως αυτή τον  περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τουρίστας έπαθε ανακοπή μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο και με τη συνδρομή του ιδίου επανήλθε μετά από 17 λεπτά και τέσσερις απινιδώσεις.

Η επιτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης οδήγησε τον δήμο Βόλβης να προχωρήσει στην αγορά πέντε ακόμα απινιδωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους οκτώ, σε μια περιοχή που τη θερινή περίοδο πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός της λόγω του τουρισμού.