Skip to main content

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή για δημοσίευμα της Voria για το Ποσειδώνιο

Ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση των κολυμβητικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Καλαφάτης.

Ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση των κολυμβητικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, θέμα που πρώτη αποκάλυψε η Voria.gr, κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη που θεωρείται κολυμβητικό κέντρο καλύπτοντας το 40% των δραστηριοτήτων του υγρού στίβου, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κολυμβητήριο, επειδή τα έργα στο Ποσειδώνιο έχουν σταματήσει, ενώ  το Εθνικό Κολυμβητήριο, βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω συσσωρευμένων προβλημάτων» επισήμανε ο ίδιος.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται συγκεκριμένα στην αναστολή των εργασιών αναβάθμισης του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου, από την ανάδοχο εταιρεία, εδώ και έναν μήνα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου από τον υδροφόρο ορίζοντα.

«Μάλιστα, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα τήρησης  του χρονοδιαγράμματος για ένα έργο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών στο Ποσειδώνιο τον ερχόμενο Μάρτιο, το Εθνικό Κολυμβητήριο, αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα και βρίσκεται σε οριακό σημείο, χρήζοντας και το ίδιο επισκευαστικών εργασιών» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ακόμα πως η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για την άρση του αδιεξόδου, να μας ενημερώσει για την λύση που προκρίνεται αν υπάρχει, και για τις προθέσεις της, όσον αφορά τις ανάγκες επισκευών στο Εθνικό Κολυμβητήριο».

«Το πρόβλημα αγγίζει περίπου 20.000 ενδιαφερόμενους πολίτες, αθλητές, πρωταθλητές, ΑμεΑ που παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα, μέλη σωματείων και ομίλων, καθώς και το απλό κολυμβητικό κοινό» καταλήγει ο ίδιος τονίζοντας τη σημασία και τις προεκτάσεις του θέματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σε αναστολή εργασιών της προχώρησε η εταιρία ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΕ που έχει αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου, καθώς τα συνεργεία της αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου, προερχόμενα από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, συντήρησης και επισκευής του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του κολυμβητηρίου έχουν σταματήσει για παραπάνω από ένα μήνα.

Τα επιβλημένα έργα ανακατασκευής του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου, πραγματοποιούνται δυνάμει εγκεκριμένης δαπάνης από το τότε Υφυπουργείο Αθλητισμού (Νοέμβριος 2015), το ύψος της οποίας υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ, ανερχόμενη στο ποσό των 569.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εγκαταστάσεων σε κανονική λειτουργία και πλήρη χρήση λήγει τον προσεχή Μάρτιο και είναι αυτονόητο πως εγείρονται ερωτηματικά και εκφράζονται ήδη ισχυρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αυτή.

Το κολυμβητικό κοινό, οι αθλητές και τα αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τις καθυστερήσεις και τις αναβολές των απαραίτητων παρεμβάσεων για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση όχι μόνον του Ποσειδώνειου Κολυμβητηρίου αλλά και του Εθνικού Κολυμβητηρίου.

Το Εθνικό Κολυμβητήριο που καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερους συμπολίτες μας λόγω της αδυναμίας του Ποσειδώνιου βρίσκεται λειτουργικά σε οριακό σημείο ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και δυσεπίλητα. Έχει κι αυτό επιβεβλημένη ανάγκη επισκευαστικών εργασιών και πρέπει να δρομολογηθεί η αναβάθμισή του άμεσα μετά την παράδοση του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου.

Η Θεσσαλονίκη εκ των πραγμάτων αποτελεί κολυμβητικό κέντρο εφόσον καλύπτει περίπου το 40% των δραστηριοτήτων του υγρού στίβου. Εξυπηρετεί το κολυμβητικό κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα. Υφίσταται επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων δομών παράλληλα με την αναβάθμιση των παλαιών, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πάνω από 20.000 χιλ. ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, αθλητές και πρωταθλητές, μέλη αθλητικών σωματείων και ομίλων,  παιδιά που παρακολουθούν κολυμβητικά προγράμματα και ιδίως ΑΜεΑ που συμμετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα.


Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός


 1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η επανέναρξη των εργασιών, να επιταχυνθεί η πορεία του έργου αναβάθμισης και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσής του;

 2.    Ποια η ενημέρωση που έχει λάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από την εταιρία που εκτελεί τις εργασίες αναβάθμισης και τι προτίθεται να πράξει για την υπέρβαση του αδιεξόδου; Ποια η λύση που προκρίνει;

 3.    Το Εθνικό Κολυμβητήριο, που μαζί με το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο αποτελούν τις μοναδικές εγκαταστάσεις οι οποίες στηρίζουν την κολυμβητική δραστηριότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε όλες τις διαστάσεις της(Ολυμπιακά Αθλήματα, διεξαγωγή αγώνων, προετοιμασία ομάδων υγρού στίβου κλπ), έχει πεπαλαιωμένες δομές και η αναβάθμισή του κρίνεται άμεσα αναγκαία. Προτίθεστε να δρομολογήσετε την υλοποίηση του απαραίτητου επισκευαστικού έργου ώστε να καταστεί ξανά κολυμβητικό κέντρο που θα μπορεί άνετα και με ασφάλεια να επιτελέσει τον σκοπό του;