Skip to main content

Δημόσιοι είναι, αλλά πόσοι είναι;

Σημαντικά εμπόδια εμφανίζονται στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ξεκινάει επίσημα την άλλη Δευτέρα. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σημαντικά εμπόδια εμφανίζονται στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ξεκινάει επίσημα την άλλη Δευτέρα, καθώς δεν μπορεί να υπολογισθεί πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν, αφού υπάρχουν σενάρια ακόμη και για διπλάσιο αριθμό εργαζόμενων απόαυτόν που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Όπως υπολογίζεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μπορεί και να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο μαζί με τους συμβασιούχους, έναντι 520.000περίπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται μέσω διαδικτύου από την 1η Ιουλίου και μέσα σε διάστημα 23 ημερών. Όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού υποχρεούνται να απογραφούν, ενώ όσοι δεν το κάνουν δεν θα λάβουν τον μισθό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών από τον Σεπτέμβριο.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα απογράφεται ατομικά, συμπληρώνοντας ο ίδιος τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική σελίδα  http://apografi.gov.gr. και θα πρέπει να έχει τα εξής δικαιολογητικά:

- Πρόσφατο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας.

- Εκκαθαριστικό φορολογίας ή άλλο έγγραφο με τον ΑΦΜ από το 2002 και μετά.

- Βιβλιάριο υγείας ή κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή επιστολή γνωστοποίησης του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

- Αστυνομική/ Στρατιωτική ταυτότητα ή διαβατήριο.

- Λογαριασμό ΔΕΗ κατοικίας, ανεξάρτητα από το όνομα του δικαιούχου.

- Τίτλο σπουδών (πτυχίων, ξένων γλωσσών κ.λπ.).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1 απογράφονται έως και τις 12 Ιουλίου, σε 2 έως και τις 13, σε 3 έως και τις 14, σε 4 έως και τις 15, σε 5 έως και τις 16, σε 6 έως και τις 19, σε 7 έως και τις 20, σε 8 έως και τις 21, σε 9 έως και τις 22 και σε 0 έως και τις 23 Ιουλίου.

Η εισαγωγή των στοιχείων πραγματοποιείται όλο το 24ωρο. Μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων, ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει και στη συνέχεια υποβάλλει την προσωπική του ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, η οποία επέχει μορφή υπεύθυνης δήλωσης, ενώ λαμβάνει αποδεικτικό κωδικό απογραφής, τον οποίο σημειώνει ή εκτυπώνει.

Στη συνέχεια, λαμβάνει κωδικό πρόσβασης στην προσωπική του ηλεκτρονική σελίδα για την απογραφή, ο οποίος αποστέλλεται στα στοιχεία επικοινωνίας που ο ίδιος έχει υποβάλλει κατά την απογραφή. Με τον κωδικό αυτό έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης της σελίδας απογραφής του, αλλά όχι μεταβολής των στοιχείων που έχει καταχωρήσει.