Skip to main content

Δημοσκόπηση: Ανησυχία των πολιτών για τυχόν εισβολή του κορωνοϊού

Το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου σύμφωνα με την έρευνα της interview

Η χώρα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μία τυχόν κρίση με εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό εκτιμά ποσοστό 60% των ερωτώμενων σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 705 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω).

Η έρευνα εστιάζει στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κορωνοϊού από την ελληνική κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ακόμη και την άποψη των ερωτώμενων για τα πιθανά αίτια εξάπλωσης του ιού αυτή την χρονική περίοδο.

Διαβάστε: Πέντε δείγματα ύποπτα για κορωνοϊό στο εργαστήριο του ΑΠΘ

Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.

Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.

Πάντως, παρόλο που η έρευνα καταγράφει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, εντούτοις το 68% απαντά πως πλένει τα χέρια του με την ίδια συχνότητα, όπως και στο παρελθόν, (ως προληπτικό μέτρο), έναντι του 32% που ομολογεί ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ερωτώμενων σε μία ερώτηση με πολλαπλές τιθέμενες επιλογές απάντησης, όσον αφορά στα αίτια που ο ιός εξαπλώνεται αυτή την περίοδο.

Έτσι, το 30% απαντά ότι ο κορωνοϊός είναι τόσο διαδεδομένος και επικίνδυνος που δικαιολογείται το γεγονός να είναι πρώτη είδηση, το 25% δηλώνει πως ο ιός είναι ένα νέο μέσο για έναν καινούργιο οικονομικό πόλεμο μεταξύ ισχυρών οικονομιών και το 37% απαντά ότι συμβαίνει «λίγο και από τα δύο» παραπάνω ενδεχόμενα (το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά στην συγκεκριμένη ερώτηση).