Skip to main content

Δημοσκόπηση GPO: Κέρδη και ζημίες για τους πολιτικούς της Θεσσαλονίκης

Πολιτική κυριαρχία Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη, ψηλά και ο Ζέρβας - Το κοινοβουλευτικό χρηματιστήριο για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της Voria.gr συνέπεσε με τον ένα χρόνο από τη διεξαγωγή των εκλογών του περσινού Ιουλίου. Έγινε επίσης ελάχιστες ημέρες νωρίτερα, απ' ότι φαίνεται, από τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά και από τις διεργασίες και ανακατατάξεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτή την έννοια έχει αξία να δούμε πώς διατάσσονται οι μετοχές των προσώπων τα οποία πρωταγωνιστούν στο πολιτικό χρηματιστήριο. Στο ταμπλό βρίσκονται οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους τα δύο μέρη της δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό της Voria.gr:

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για ΟΑΣΘ, Βενιζέλου, πασαλάκια

Δημοσκόπηση: Οι δημοφιλίες των βουλευτών σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα ως προς τα πολιτικά πρόσωπα.

1. Κυρίαρχο ρόλο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία εν γένει, έχει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτό προκύπτει από τα υψηλά ποσοστά σε θετικές και μάλλον θετικές γνώμες που συγκεντρώνει κατά τη δημοσκόπηση της GPO. Ειδικότερα ο κ. Τζιτζικώστας έχει το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης από όλα τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς συγκεντρώνει θετικές και μάλλον θετικές γνώμες από το 65,1% των ερωτηθέντων, ενώ ο πρώτος σε δημοφιλία βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας είναι στο 41,6% και ο Θόδωρος Καράογλου στη Β', στο 42,1%. Επίσης διαθέτει σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας και μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, με το πολύ υψηλό 85,8% βέβαια στη ΝΔ, ενώ έχει και το χαμηλότερο ποσοστό σε αρνητικές γνώμες (26,3%). Παράλληλα, το ποσοστό δημοφιλίας του περιφερειάρχη είναι ίσο με αυτό το οποίο συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (65,6%).

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, ακόμη και στον δήμο Θεσσαλονίκης υπερέχει σε δημοφιλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα με 64,8% έναντι 63,6%. Στην υψηλή δημοφιλία του κ. Τζιτζικώστα μέτρησε ασφαλώς και ο ευρύτερος πολιτικός ρόλος τον οποίο απέκτησε μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αλλά κυρίως την ανάδειξή του στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Επιπλέον, οι καλές σχέσεις του με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό, ενισχύει τον ισχυρό πολιτικό ρόλο του, επιτρέποντάς τον να προβάλει ως ο άνθρωπος της νέας διακυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη.  

2. Ιδιαίτερα θετικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία (63,6%) μεταξύ των δημοτών του, μεγαλύτερη και από αυτήν των βουλευτών. Στα αξιοσημείωτα είναι το πολύ υψηλό ποσοστό δημοφιλίας που έχει μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (89%), γεγονός που τον καθιστά κυρίαρχο στο πολυκερματισμένο κεντροδεξιό στρατόπεδο στον δήμο. Σε αυτό βοήθησε ασφαλώς η σταδιακή ενσωμάτωση στην παράταξή του στελεχών από τις παρατάξεις του προσφάτως παραιτηθέντα Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού, καθώς και η πολύ καλή σχέση που έχει με την κυβέρνηση και τον κυβερνών κόμμα. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, ωστόσο δεν είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς ότι πολύ δύσκολα η ΝΔ θα αναζητήσει άλλον υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές του 2023.

3. Στο γαλάζιο κοινοβουλευτικό πολιτικό χρηματιστήριο δεν υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις, τουλάχιστον στα υψηλά κλιμάκια. Ο Κώστας Γκιουλέκας είναι στην πρώτη θέση με 71,9% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και τον ακολουθούν οι Σταύρος Καλαφάτης (68,7%) και Έλενα Ράπτη (65,7%). Υπενθυμίζεται ότι η σειρά εκλογής τους στο Κοινοβούλιο ήταν Γκιουλέκας, Ράπτη, Καλαφάτης, αλλά φαίνεται πως ο θεσμικός ρόλος του τελευταίου ως γραμματέας της ΚΟ ομάδας της ΝΔ τον βοήθησε να ανέβει μία θέση. Από κει κι έπειτα, στην τέταρτη θέση με βάση τη δημοφιλία αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κούβελας (56%) ο οποίος είχε εκλεγεί τελευταίος πέρυσι τον Ιούλιο και ακολουθούν η Άννα Ευθυμίου (47,2%) και Στράτος Σιμόπουλος (44,3%) ο οποίος υποχώρησε σε σχέση με τη σειρά του στη σταυροδοσία (ήταν πέμπτος). Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η κατάταξη αυτή θα παίξει κάποιο ρόλο ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού καθώς στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα η Α' Θεσσαλονίκης δεν εκπροσωπείται.

Στη Β' Θεσσαλονίκης δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη δημοφιλία των βουλευτών, σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ πρώτος έρχεται ο κ. Καράογλου (60,1%), ο μόνος άλλωστε, βουλευτής Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην κυβέρνηση και ακολουθούν οι κ. Αναστασιάδης (46%) και Βαρτζόπουλος (32,78%), όπως δηλαδή ήταν και η σειρά εκλογής τους.

4. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάταξη των βουλευτών με βάση τη γνώμη των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι: Νοτοπούλου (54,7% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες), Αμανατίδης (48,3%), Τριανταφυλλίδης (44,5%), Ζουράρις (44,4%), Γιαννούλης (43,2%). Η σειρά εκλογής τους, βάσει της σταυροδοσίας ήταν: Νοτοπούλου, Αμανατίδης, Γιαννούλης, Ζουράρις, Τριανταφυλλίδης. Παρατηρείται δηλαδή άνοδος ως προς τη δημοφιλία του κ. Τριανταφυλλίδη και υποχώρηση του κ. Γιαννούλη σε σχέση με τη σειρά εκλογής. Απεναντίας, η πρωτοκαθεδρία της κας Νοτοπούλου δεν φαίνεται να αφμισβητείται, άλλωστε διατηρεί ένα ιδιαίτερα παραγωγικό εσωκομματικό χαρτοφυλάκιο, αυτό του Τουρισμού, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ο κ. Αμανατίδης. Έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πολύ ικανοποιητικό ποσοστό δημοφιλίας του κ. Ζουράρι ο οποίος είναι παντελώς απών από τα πολιτικά δρώμενα.

Απολύτως φυσιολογικά θεωρούνται τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Θεσσαλονίκης. Ο Σωκράτης Φάμελλος με 54% διατηρεί τον ισχυρό ρόλο του στην περιοχή και με την ιδιότητά του ως τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνεται και σε πανελλαδικό ακροατήριο, ενώ και η Δώρα Αυγέρη με 39,4% έχει διακριτή παρουσία, αξιοποιώντας και το θεσμικό ρόλο της ως αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας Θράκης.