Skip to main content

Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί κατηγορούν τον Τραμπ για το shutdown

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 22 ημέρες μερικής παράλυσης, καθιστώντας πλέον αυτό το shutdown το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί το shutdown προσωπική του νίκη. Μία δημοσκόπηση ωστόσο, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, 23η ημέρα της μερικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τον διαψεύδει, καθώς φαίνεται πως η πλειονότητα των Αμερικανών τον θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 22 ημέρες μερικής παράλυσης, καθιστώντας πλέον αυτό το shutdown το μακροβιότερο στην ιστορία των ΗΠΑ και καταρρίπτοντας το ρεκόρ του προηγούμενου, το 1995-’96, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, μεταδίδει το naftemporiki.gr.  

Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται όλο αυτό το διάστημα του shutdown και ομοσπονδιακές υπηρεσίες υπολειτουργούν. Μεταξύ αυτών, υπηρεσίες που αφορούν την ασφάλεια των αεροδρομίων ή υπηρεσίες αρωγής για τους ασθενέστερους οικονομικά Αμερικανούς.

Το σημείο τριβής Τραμπ – Δημοκρατικών είναι το κονδύλι των πέντε και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διεκδικεί ο Αμερικανός πρόεδρος για την ανέγερση του τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά αρνούνται να εγκρίνουν οι Δημοκρατικοί.  

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News και της «Washington Post», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 53% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι υπαίτιος του shutdown είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικανοί. Το 29% ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους Δημοκρατικούς, ενώ ένα 13% υποστηρίζει ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε και οι δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα ωστόσο, αυξημένο εμφανίζεται – σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση – το ποσοστό εκείνων που στηρίζουν το τείχος του Τραμπ (στο 42% φέτος από 34% πέρσι τον Ιανουάριο). Σύμφωνο με το «όραμα» του Αμερικανού προέδρου για την κατασκευή του τείχους εμφανίζεται το 87% των Ρεπουμπλικανών.