Skip to main content

Δημοσκόπηση: Αγωνιούν οι πολίτες για κορωνοϊό και οικονομία

Οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Τι λένε για κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ.

Την αγωνία της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καταγράφει, τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37,5%, μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου Ιουνίου.



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά ή κόπωση της κυβέρνησης. Λαμβάνει ποσοστό 20%, μόλις 0,7 μονάδες υψηλότερο από τον Ιούνιο. Η διαφορά βρίσκεται στις 17,5 μονάδες.

Την τρίτη θέση, με χαμηλά ποσοστά, 5,4% (από 5,2% τον Ιούνιο), παίρνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,6%.

Η Ελληνική Λύση εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο, στο 4,5% από 2,9%, ενδεχομένως γιατί κερδίζει από τους «αρνητές» του κοροναϊού και από την αναζωπύρωση των εθνικών θεμάτων.

Ακολουθεί το ΜΕΡΑ25 με 2,7% ενώ με 1,2% έχει παρουσία και το κόμμα Ελληνες του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δημοσκόπηση που ήταν τηλεφωνική, πήραν μέρος 1.202 άτομα και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς.

Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, η κοινή γνώμη στέλνει μήνυμα σε ποσοστό 46% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.

Κορωνοϊός και οικονομία

Σημαντικότερο πρόβλημα για 1 στους 3 πολίτες (33%) είναι η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κορωνοϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.

Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ενδεχομένως οι μηδενικές ροές να συμβάλουν σ’ αυτό το ποσοστό αν και υπήρξε η κρίση με τη φωτιά στην Μόρια.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Καλά τα νέα για την κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% εκφράζεται θετικά για το έργο που συντελείται. Το 38% λέει ότι είναι αρνητικό ενώ το 8% λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση, ενώ 1 στους 4 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται επίσης θετικά. Ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση, το 84% των αριστερών είναι αρνητικοί απέναντι στην κυβέρνηση, όπως και το 38% των κεντροαριστερών.

Το 81% των κεντροδεξιών και το 81% των δεξιών εκφράζεται θετικά για το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων του σε ποσοστό 58% ενώ το 34% τον αξιολογεί αρνητικά.

Αναφορικά με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, η εκτίμηση του κόσμου δεν είναι καλή. Το 74% εκτιμά ότι είναι αρνητική η εντύπωση που έχει ενώ μόλις το 15% τον αξιολογεί θετικά.

Το κυβερνητικό έργο

Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν:

·    Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.

·    Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κοροναϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.

·    Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

·    Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.

Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.
Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.

Χειρότεροι θεωρούνται οι κ. Μηταράκης, Βορίδης, Καραμανλής, Πέτσας, Γεραπετρίτης που δεν παίρνουν κάποιο ποσοστό και ακολουθούν οι Γ. Βρούτσης με 1%, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος με 2%.

Οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση της χώρας αξιολογείται αρνητικά από το 53%, θετικά από το 14% και αρνητικά από το 32%.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.

«Οι άνθρωποι απαντούν με βάση τις προσδοκίες τους, κι όχι βάσει τι ψήφισαν», επισημαίνει ο κ. Φαναράς.

Για μάσκα, εμβόλιο, μετάληψη

Στο θέμα των ημερών, το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κοροναϊός με τη θεία λειτουργία. Αλλά ένα 22% πιστεύει ότι δεν κολλάει.



Δημοφιλίες πολιτικών

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Το 62% έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και το 27% αρνητική. Μάλιστα οι θετικές γνώμες ανέβηκαν 8 μονάδες από τον Ιούνιο.

Ως προς τις δημοφιλίες πολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής με θετικές γνώμες σε ποσοστό 61% και αρνητικές 37%. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 38% θετικά αλλά 57% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 62% αρνητικές.

Τελευταίος ο Κ. Βελόπουλος με 73% αρνητικές γνώμες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). Κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς λένε 2 στους 10 πολίτες.