Skip to main content

Δημοσκόπηση: 8,2% μπροστά από ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, σημαντική πτώση για το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Μητσοτάκης όχι μόνο προηγείται καθαρά έναντι του Τσίπρα, αλλά ένας στους δύο επικροτούν την εξωτερική πολιτική.

Διατηρεί και αυξάνει το υψηλό προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και έγινε μεταξύ 17-23/5. Στην εκτίμηση ψήφου μάλιστα, η διαφορά πια είναι διψήφια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κεφαλαιοποιεί τα κέρδη μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ καθώς, όπως αναφέρεται, όχι μόνο προηγείται καθαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ένας στους δύο επικροτούν την εξωτερική πολιτική.

Πρόθεση ψήφου: Στο συν 8,2% η Νέα Δημοκρατία

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» βγαίνουν τα εξής αποτελέσματα:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο 0,5 μονάδα τον Απρίλιο. Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1%. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Εκτίμηση ψήφου: Μπροστά με 10,4% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο 15% το ΠΑΣΟΚ

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα λάβουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 25,7% έναντι 31,5%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 15% (από 8,1% τον περασμένο Απρίλιο), το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική  Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στο 2,7%.

Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ.

Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ διατηρείται στα ίδια ποσοστά.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από το 38% έναντι μόλις 19% γνωμών για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 55% ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι το 72% κρίνει αρνητικά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας στους δύο επικροτεί την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι χειρισμοί στο διεθνές πεδίο έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη καθώς σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 48%, αυξημένο κατά 10 μονάδες (!) από τον Απρίλιο) έχει θετικές εντυπώσεις από την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, έναντι 35% που έχει μάλλον αρνητικές.

Και στην αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 20 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 43% θετικές γνώμες, έναντι 23% του Αλ. Τσίπρα.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό όσων τάσσονται κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία: Το 71% δηλώνει ότι είναι κατά της Ρωσίας, το 14% υπέρ και το 10% κρατά ουδέτερη στάση.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι επίσης το γεγονός ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται σε ευθύνη της κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα διεθνών εξελίξεων.

Το 58% πιστεύει ότι ευθύνονται οι διεθνείς εξελίξεις (έναντι 54% τον Απρίλιο) και το 39% (έναντι 42%) νομίζει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια σε ποσοστό 36%, ακολουθεί η οικονομία και πολύ μακριά η ενεργειακή κρίση, η ανεργία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση της Metron Analysis