Skip to main content

Δημοσκόπηση: Μικρή πτώση στην αποδοχή της κυβέρνησης, παραμένει μεγάλη η διαφορά

Μοιρασμένη η κοινή γνώμη για τα ελληνοτουρκικά - Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκφράζει ικανοποίηση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Μικρή πτώση στα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, αλλά με σταθερά πολύ μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, επιβεβαιώνοντας και πάλι την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα ενδιαφέροντα του γκάλοπ είναι η έντονη πλέον επιφύλαξη για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση από δω και πέρα την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκφράζει ικανοποίηση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Στα ελληνοτουρκικά η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη, με την πλειοψηφία πάντως να ζητά τον δρόμο του διαλόγου με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 32.1% της καταλληλότητας για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 49.4% (52.7% τον Σεπτέμβριο) των προτιμήσεων, έναντι 17.3% του Αλέξη Τσίπρα (19.4% τον Σεπτέμβριο).



Η ΝΔ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, αλλά παρά την πτώση κατά 2.3% κρατάει ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 19.9% (21.2 % τον Σεπτέμβριο) γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση 1.4%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές, με 18.1%. Αυτή η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην πτώση του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός , αλλά και στο γεγονός ότι μόλις το 13% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Μάλιστα το 69.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

Από τα υπόλοιπα κόμματα όλα εμφανίζουν μικρές αυξήσεις. Αυτό πάντως που δείχνει να έχει μια σταδιακή άνοδο από τον Μάιο και μετά είναι το ΚΙΝΑΛ που ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο φτάνει τώρα το 6.7%.



Το 56% δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά από το έργο της Κυβέρνησης (62% τον Ιούλιο). Αν και σημειώνεται αυτή η πτώση, φαίνεται ότι θετική άποψη έχει το 30.9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73.7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ ικανοποιημένο δηλώνει το 82.4%



Κρίσεις για τα μείζονα θέματα

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για το πώς βλέπουν οι πολίτες τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας:

- Το 51% δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο επόμενο διάστημα έναντι ενός 48% που δηλώνει λίγο ή καθόλου – υπάρχει εντυπωσιακή ισορροπία στο μέτωπο αυτό. Πάντως το 67% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση (70% τον Σεπτέμβριο).



- Το 52% εμφανίζεται θετικό υπέρ της έναρξης διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με το 45% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία. Το ποσοστό αυτό τον Σεπτέμβριο ήταν 67%. Σημειώνεται δηλαδή μια σημαντική πτώση 9%.

- Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως εγκληματικής συμμορίας. Υπάρχει ένα 9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.



- Το 48% δηλώνει ικανοποιημένο με το σχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε και λειτουργεί τα σχολεία.

- Το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να γίνουν Έλληνες και βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδεικνύουν την γνώση της Ελληνικής γλώσσας

Δημοφιλία υπουργών

Στην πρώτη τριάδα των υπουργών για τους οποίους έχουν θετική άποψη βρίσκονται οι Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας και Τάκης Θεοδωρικάκος. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Υπουργοί Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταικούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τσιάρας και Γιάννης Βρούτσης.



Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα