Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΜΕ 8,1% - ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,1% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco

Με 8,1 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,1% από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (30,6% έναντι 22,5% αντιστοίχως), ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 13%.

Το ΚΚΕ λαμβάνει το 6% της προτίμησης των πολιτών, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,9%, ενώ το Μέρα25 μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο και ανέρχεται στο 14%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η διαφορά μειώθηκε, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Τον Φεβρουάριο η διαφορά ήταν 14 μονάδες (37% Μητσοτάκης και 23% Τσίπρας) ενώ τον Απρίλιο η διαφορά έπεσε στις 9 μονάδες (34% έναντι 25%). Ο «κανένας» παραμένει στα ίδια επίπεδα και στο 31%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο τη Σταθερότητα, την Ανάπτυξη και τη Στήριξη στην Κοινωνία» η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13 μονάδες διαφορά . Στη Στήριξη στην Κοινωνία η διαφορά πέφτει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το κυβερνών κόμμα να προηγείται και σε αυτή την περίπτωση. Τρίτο κόμμα και αρκετά πιο πίσω από τα δύο πρώτα, έρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Πάντως η απάντηση «κανένα» κόμμα είναι η δημοφιλέστερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε χειρότερα την ακρίβεια λέει το 35%

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το ζήτημα της ακρίβειας από ότι η Νέα Δημοκρατία.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα χειρότερα (35%), ενώ το 34% θεωρεί ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων. Το 22% δε, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικός.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την Οικονομία

Οι περισσότεροι πολίτες, σχεδόν οι δύο στους τρεις, δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το άμεσο μέλλον. Το 60% δηλώνει ότι αναμένει περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και μόλις το 4% περιμένει βελτίωση.

Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Το 49% εκτιμά ότι τα μέτρα για την ακρίβεια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν βοηθούν καθόλου, το 23% λίγο, ενώ το 16% απαντά ότι τα μέτρα στηρίζουν αρκετά/πολύ το οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, όπως φαίνεται εκτός από την ακρίβεια, που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες (60%), ενισχύεται η ανησυχία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έναν στους τέσσερις πολίτες να το θεωρούν ως κύριο ζήτημα (24%). Ακολουθούν οι σχέσεις με την Τουρκία με μικρό ποσοστό (6%), ενώ η πανδημία έχει υποχωρήσει στο 5%.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ