Skip to main content

Δημοσκόπηση Voria: Μετρό μετά το 2023 βλέπουν οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς

Η δημοσκόπηση της GPO για τη Voria.gr - Οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς δεν πιστεύουν ότι το μετρό θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2023

Λιγότερο ικανοποιημένοι, σε σχέση με συνολικότερο κυβερνητικό έργο, εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πόλη από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, αλλά και από όσα (δεν) έκανε η κυβέρνηση για την Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς δεν πιστεύουν ότι το μετρό θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση την οποία έκανε η εταιρεία GPO για λογαριασμό της Voria.gr, σε δείγμα χιλίων ατόμων, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, το διάστημα από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε χθες.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση - Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στη ΔΕΘ και ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “σας ικανοποίησαν όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για την πόλη της Θεσσαλονίκης” ικανοποίηση (ναι και μάλλον ναι) εκφράζει το 39,7%, ενώ ένας στους δύο, ποσοστό 49,8% απαντά όχι και μάλλον όχι. Το ποσοστό των ικανοποιημένων είναι ακόμη μικρότερο μεταξύ των ψηφοφόρων της Α’ Θεσσαλονίκης (35,3% έναντι 56,3% όσων δηλώνουν δυσαρεστημένοι), ενώ στη Β’ είναι μεγαλύτερο (47,4% ναι και μάλλον ναι, 40,5% όχι και μάλλον όχι). Με βάση την κομματική προέλευση, ικανοποίηση δηλώνει το 72,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (16% όχι και μάλλον όχι) και το 16,3% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ (75% όχι και μάλλον όχι).

Ανάλογη είναι η εικόνα ως προς το κυβερνητικό έργο για τη Θεσσαλονίκη κατά τον πρώτο χρόνο θητείας της κυβέρνησης. Ειδικότερα, στο ερώτημα “πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις της για τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου” θετικά και μάλλον θετικά το αξιολογεί το 42,7%, ενώ το 53,9% το αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Η εικόνα αυτή, με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά συναντάται και στις δύο εκλογικές περιφέρειες. Συγκεκριμένα, οι θετικές κρίσεις στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι 42,1% (οι αρνητικές 54,7%) και στη Β’ 43,5% (53,3% οι αρνητικές).

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η εικόνα αντιστρέφεται καθώς ικανοποίηση δηλώνει το 76,7% όσων την ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 (19,8% δηλώνει δυσαρέσκεια), ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν μόνο το 16,3% (δυσαρέσκεια το 80,6%).

Τέλος, ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς ως προς την προοπτική ολοκλήρωσης του έργου του μετρό. Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum, επαναλαμβάνοντας το πλάνο για παράδοση του έργου τον Απρίλιο του 2023.

Ωστόσο, οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς, ποσοστό 80,4% πιστεύουν ότι το έργο θα καθυστερήσει και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ειδικότερα, μεταξύ των πολιτών της Α’ Θεσσαλονίκης, περιοχή την οποία κυρίως αφορά το μετρό, το ποσοστό δυσπιστίας ανέρχεται στο 83,3% (75,1% στη Β’). Αντιθέτως, αισιοδοξία ότι το μετρό θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2023 εκφράζει μόλις το 16,2% (14,8% στην Α’, 19,2% στη Β’).