Skip to main content

Δημοσκόπηση Voria: Ο «νόμος και η τάξη» διχοτομούν ηλικιακά το εκλογικό σώμα

Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Voria.gr από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «to the point».

Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

Δημοσκόπηση Voria: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για ΑΠΘ, ΕΛΑΣ, πορείες, Κουφοντίνα

Δημοσκόπηση Voria: Προβάδισμα ΝΔ αλλά με κακό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας

Από τη σύνθεση των ευρημάτων της έρευνας, μπορούμε να εξάγουμε δύο συμπεράσματα:

1. Έχουμε δύο απολύτως διακριτά και διαχωρισμένα ως προς τις απόψεις τους κοινά, από ηλικιακή άποψη: Τους κάτω των 40 και τους μεγαλύτερους από αυτή την ηλικία. Σχεδόν σε όλα τα θέματα επικαιρότητας απαντούν διαφορετικά πράγματα και κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το στοιχείο αυτό θα ήταν λάθος να μεταφραστεί σε προβολές εκλογικού αποτελέσματος, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Οι τελικές εκλογικές προτιμήσεις δε φαίνεται να καθορίζονται τόσο από τη στάση τους έναντι των θεμάτων επικαιρότητας όσο έναντι των προσδοκιών που τους δημιουργούν ή θα τους δημιουργήσουν στη φάση των εκλογών, τα κόμματα που θα ανταγωνιστούν για τη ψήφο τους. Θεωρούμε βέβαιο ότι η κοινωνική συμπίεση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διακριτότητα των «δύο κοινών».

2. Από καθαρά πολιτική άποψη διαφαίνεται εκ νέου, μετά από πάροδο λίγων ετών όπου είχε υπάρξει κάποια σταθερότητα, μία «ρευστοποίηση» στις τάσεις του εκλογικού σώματος. Σημαντικό ποσοστό εμφανίζεται να μην εκπροσωπείται από τους πολιτικούς φορείς. Η κινητικότητα είναι πιο έκδηλη στο πέραν της ΝΔ δεξιό φάσμα και στο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερό φάσμα του εκλογικού κοινού. Θα μπορούσαν να αναδειχθούν «νέοι πολιτικοί παίκτες» από αυτές τις ιδεολογικές περιοχές; Ναι, αν ξεπεραστεί το ενδημικό σε αυτούς τους χώρους, φαινόμενο του κατακερματισμού της πολιτικής έκφρασης – ένα φαινόμενο που κατά την άποψη μου δεν πρόκειται να εκλείψει μέχρι και τις επόμενες εκλογές.

Μεταξύ των θεμάτων επικαιρότητας που διερευνήθηκαν στην παρούσα έρευνα, κεντρικό ρόλο λόγω της συγκυρίας, είχαν τα λεγόμενα θέματα νόμου και τάξης. Έχω την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδόν υπνοβάτησαν προς αυτή τη σύγκρουση ή έκαναν επιπόλαιους υπολογισμούς που δεν δικαιώνονται εκ του αποτελέσματος: αποκόμισαν, και τα δύο, τραύματα από αυτήν αναμέτρηση (όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό) και εάν δε θέλουν να αποξενωθούν τελείως από τις παρυφές της εκλογικής τους βάσης θα πρέπει ίσως να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον σε τέτοιου είδους συγκρούσεις.

Στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν φαίνεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση, που να μη συνάδει είτε με το χρονικό σημείο της έρευνας (στο μέσο της κυβερνητικής θητείας / ψυχολογική απόσταση από εκλογές) είτε με τα γενικότερα πανελλήνια ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν ένα διευρυμένο σε σχέση με το΄19 προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συρρικνωμένο σε σχέση με τις προ έτους μετρήσεις, την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

*Ο Δημήτρης Κατσαντώνης είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ερευνών  και επικοινωνίας «to the point»