Skip to main content

Δημοσκόπηση Voria: Προβάδισμα ΝΔ αλλά με κακό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας

Πώς κρίνουν οι Θεσσαλονικείς τη διαχείριση της πανδημίας - Δύο στους δέκα δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού - Προβάδισμα αλλά με απώλειες για ΝΔ

Καμπανάκι προς την κυβέρνηση χτυπάνε οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, σε αυτή τη δεύτερη και δυσκολότερη φάση της. Παράλληλα, τα 2/3 των ερωτώμενων δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν μόλις έρθει η σειρά τους. Στο θέμα των κομματικών συσχετισμών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αρκετά κάτω από τα ποσοστά τους στις εκλογές του 2019, με το κυβερνών κόμμα, πάντως, να διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα του δεύτερου μέρους της δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία to the point, για λογαριασμό της Voria.gr. Η έρευνα έγινε το διάστημα 16 έως 19 Μαρτίου, σε δείγμα 894 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ψηφοφόροι στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η διαχείριση της πανδημίας

Στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση, σε αυτή τη δεύτερη φάση της, φαίνεται να βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία;”, “ναι” απαντά το 19,4%, “όχι” το 46,8%, ενώ άλλο ένα 31,8% απαντά “ναι στο πρώτο κύμα, όχι στη συνέχεια”. Από τα ευρήματα αυτά είναι σαφές ότι όσο εντείνεται και παρατείνεται η διάρκεια της πανδημίας, τόσο μειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης της διαχείρισής της από την κυβέρνηση.



Όσον αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων, απόλυτη ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία εκφράζει το 51,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ και μόλις το 4,8% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Δυσαρέσκεια εκφράζει το 12,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 76,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με τη θέση ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, αλλά όχι στη συνέχεια συμφωνεί το 35,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 19% του ΣΥΡΙΖΑ.



Το εμβόλιο

Θετικά προσεγγίζουν οι Θεσσαλονικείς την υπόθεση “εμβολιασμός” καθώς περισσότεροι από έξι στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν θα κάνουν το εμβόλιο όταν θα έρθει η σειρά τους “ναι” απαντά το 64,8% και “όχι” το 22,5%. Μάλιστα, το 13,5% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει κάνει ήδη τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.



Προβάδισμα αλλά με απώλειες

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα, όμως, να βρίσκονται αρκετά μακριά από την εκλογική επίδοση που είχαν σημειώσει στην Α' Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Ειδικότερα, στο ερώτημα “εάν διεξάγονταν και πάλι εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;” η ΝΔ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 24,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 18,6%, στη τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 5,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, το ΚΙΝΑΛ με 5,3% και το ΜεΡΑ25 με 4,9%.



Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 στην Α' Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα ήταν: ΝΔ 35,5%, ΣΥΡΙΖΑ 31,3%, ΚΙΝΑΛ 6,05%, Ελληνική Λύση 5,39%, ΚΚΕ 5,3%, ΜεΡΑ25 4,76%, Χρυσή Αυγή 3,92%, Ένωση Κεντρώων 2,29% και Πλεύση Ελευθερίας 2,19%.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί περισσότερο γι' αυτό και η διαφορά από τη ΝΔ είναι μεγαλύτερη, στο 5,8%, έναντι 4,2% που ήταν στις εκλογές. Τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να κινούνται στο ίδιο πάνω κάτω επίπεδο σε σχέση με τις εκλογές, με την Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 να καταγράφουν κάποια μικρά κέρδη, στα όρια του στατιστικού λάθους.

Δείτε τα υπόλοιπα ευρήματα από τη δημοσκόπηση της to the point για τη Voria.gr:

Δημοσκόπηση Voria: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για ΑΠΘ, ΕΛΑΣ, πορείες, Κουφοντίνα