Skip to main content

Δημοτικά ομόλογα για μεγάλα έργα προτείνει ο Μπουτάρης

Καταφέραμε με λιγότερους υπαλλήλους να παράγουμε περισσότερο έργο, είπε στο Thessaloniki Summit ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρόταση για την έκδοση δημοτικών ομολόγων για τη εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο Thessaloniki Summit.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι τα δημοτικά ομόλογα είναι πιο φθηνός τρόπος για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς το τραπεζικό χρήμα παραμένει ακριβό, σημειώνοντας πως έχει θέσει αρμοδίως τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ωστόσο δεν έχει εισακουστεί και δεν έχει καθοριστεί ακόμη το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της αρχαίας και βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης διεθνώς. «Εάν δεν γνωρίσεις το παρελθόν σου δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον. Πρέπει ο κάθε τόπος να εκμεταλλευθεί την πολιτιστική ιστορία του και εμείς έχουμε να δώσουμε και... δανεικά. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, έχουμε αιώνες ιστορίας. Το Βυζάντιο, ο τρόπος ζωής εκείνη την περίοδο, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οφείλουμε να το προβάλουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η διοίκησή του ανέδειξε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι στην πόλη κατάφεραν να συνυπάρξουν τρεις θρησκείες, ο χριστιανισμός, το ισλάμ και ο ιουδαϊσμός. «Εάν για κάτι έχω να περηφανεύομαι είναι η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο δεν θα αφορά μόνο το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στον ρόλο που έπαιξε η εβραϊκή κοινότητα για την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, που ονομάστηκε Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν εξεβραΐστηκαν και ούτε οι Εβραίοι εξελληνίστηκαν, αλλά συνυπήρξαν μαζί και από κοινού με τους μουσουλμάνους είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τον κόσμο, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στα σημαντικά αποτελέσματα που είχε η Διπλωματία των Πόλεων και στο γεγονός ότι επί της δικής του θητείας δημιουργήθηκε αντιδημαρχία Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων. «Κάθε χρόνο ένα εκατ. Σκοπιανοί κυρίως, αλλά και Σέρβοι, περνούν τα σύνορα και μένουν Θεσσαλονίκη, Σταυρό ή Όλυμπο, άρα αφήνουν εδώ τα λεφτά τους», είπε.

Τόνισε την προσαρμογή του δήμου στην ψηφιακή επανάσταση, σημειώνοντας πως στόχος είναι να μην έρχεται ο δήμος σε επαφή με οποιονδήποτε στον δήμο. Όπως είπε, το 2011 υπήρχαν 5.500 υπάλληλοι στον δήμο και σήμερα είναι λιγότεροι από 3.000, ωστόσο η δουλειά που γίνεται είναι περισσότερη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ανάγκες επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα.

Υπογράμμισε την ανάγκη μητροπολιτικής συνεργασίας των δήμων και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σύστημα.