Skip to main content

Πέρασαν τα δημοτικά τέλη - Πυρά κατά της διοίκησης, η απάντηση Ζέρβα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μειώνει τα δημοτικά τέλη κατά 12,5% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Επίθεση αντιπολίτευσης για προεκλογική δήλωση του δημάρχου

Εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση και εντάσεων εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της διοίκησης Ζέρβα για τα δημοτικά τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού (δείτε εδώ).

Ο δήμος θα προχωρήσει στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις εργασίες στους σταθμούς του μετρό η μείωση θα φτάσει το 80%.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στη διοίκηση για την προεκλογική δήλωση Ζέρβα για μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου απάντησε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση «4 επί 12,5% ίσον 50%». «Μπορώ να αντιληφθώ την πίκρα κάποιον για την ήττα στις εκλογές. Για εμένα είναι πράγματα που έγιναν στο παρελθόν. Αντιπαρέρχομαι τα περί ψεμάτων, πολιτικής ηθικής. Πίστευα ότι κάποια άτομα με παρελθόν στην πολιτική ξέρουν και να χάνουν. Ξέρουν ότι στην πολιτική μάχη κάποιος κρίνεται σε πολλά επίπεδα. Ελπίζω ότι ξέρετε να χάνεται όπως ότι ξέρετε και μαθηματικά», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Ορφανού, διακόπτοντας την τοποθέτηση του δημάρχου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε τον εαυτό σας δεν μπορείτε να πείσετε».

«Περήφανα η νέα διοίκηση μειώνει τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 12,5% και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το μετρό κατά 80% και διατηρεί τις μειώσεις σε συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, καλώντας την αντιπολίτευση να δουν τι γίνεται και στους υπόλοιπους δήμους. Σημείωσε ότι ενδεχομένως την επόμενη χρονιά να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση.

Σκληρή κριτική στη διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός, κάνοντας λόγο για  συνειδητή εξαπάτηση από την πλευρά του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Καλές ήταν οι εβδομήντα μέρες της διοίκησης ως μήνας του μέλιτος. Όμως η πρόταση που ήρθε για τα τέλη δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είπε ο κ. Ζέρβας στο λαό της Θεσσαλονίκης», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, «η πρόταση που έρχεται σήμερα είναι ύβρης». Ο κ. Ορφανός κάλεσε τον κ. Ζέρβα «να ζητήσει συγνώμη γιατί είπε ψέματα από το λαό συνειδητά».

Για πολιτική ηθική και πολιτική πρακτική μίλησε ο Βασίλης Γάκης από τον συνδυασμό «Ταχιάος Υπεύθυνα». «Ο δήμαρχος πρότεινε μείωση 50% προεκλογικά και προβληματίστηκα πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.  

«Το 12,5% έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δηλώσεις του δημάρχου για μείωση 50%», τόνισε η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου, από τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί». Διερωτήθηκε «εάν είναι ηθικό να έρχεται μείωση 12,5% όταν έκανε κριτική στην προηγούμενη διοίκηση που έφερνε μείωση 10% κάθε χρόνο».

«Με ανησυχεί περισσότερο ότι η μείωση 12,5% είναι οριζόντια και όχι δίκαιη και θα φέρει μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες», ανέφερε ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας.

«Αυτά τα τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι οφείλουν να καταργηθούν», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Χαρακτήρισε άδικο παράγοντα τη χρήση των ζωνών.

«Αυτή είναι η στιγμή που η προεκλογική περίοδο εκδικείται την μετεκλογική», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς, κάνοντας λόγο για «δημαγωγική στιγμή του Κ. Ζέρβα και πλέον φαίνεται η αναντιστοιχία».

«Δεν έκρινε το αποτέλεσμα η προεκλογική δημαγωγία του κ. Ζέρβα αλλά η πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία», σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη».   

Ένα «κοινωνικά πιο δίκαιο» σύστημα υπολογισμού των δημοτικών τελών πρότεινε η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», χαρακτηρίζοντας «κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικη, πρόχειρη κι ατεκμηρίωτη». Στην εναλλακτική πρόταση της παράταξης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Αντώνης Γαζάκης, ο γενικός συντελεστής για την κατοικία διαμορφώνεται στο 1,50 €/τμ (μείωση κατά 42% σε σχέση με 2018) και ο γενικός συντελεστής για τους επαγγελματικούς χώρους αυξάνεται στα 5,50 €/τμ (αύξηση κατά 28% σε σχέση με 2018, που αντιστοιχεί περίπου στα επίπεδα του 2015).