Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πράσινο από το δημοτικό συμβούλιο στο ρυμοτομικό της «Νέας Τούμπας»

Το σώμα ενέκρινε τους πολεοδομικούς όρους για το στάδιο και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, ενώ απέρριψε τη μοναδική ένσταση που κατατέθηκε

Ένα ακόμα βήμα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα έγινε σήμερα με τη θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης επί του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής.

Το σώμα ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση τους πολεοδομικούς όρους κατασκευής του γηπέδου και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της Αλάνας της Τούμπας με επιμέρους επισημάνσεις, ενώ απέρριψε τη μία και μοναδική ένσταση που κατατέθηκε.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την πόλη, αναφέροντας πως «φτάνουμε σε ένα τελικό στάδιο ως δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, όπου δίνουμε την έγκρισή μας γι’ αυτήν τη φάση. Ουσιαστικά με αυτή την απόφασή μας κλείνει ένας μακρύς κύκλος με πολλά επιμέρους θέματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, πολεοδομικά, για ένα έργο που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει». Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την εισήγηση μνημείο αρτιότητας και πρόσθεσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί στη συνέχεια θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα μπορέσουν να εκπονηθούν τα επιμέρους σχέδια και να έρθουν προς έγκριση, καθώς χρήζουν αδειοδότησης από πολλούς φορείς.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η προϊσταμένη του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, Κατερίνα Δαναδιάδου, μετά την έγκριση της χρήσης γης με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ο δήμος ήταν συμμέτοχος και αρωγός στην προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Η ίδια τόνισε ότι στο ρυθμιστικό σχέδιο έχει ενσωματωθεί η πλειοψηφία των επισημάνσεων του δήμου, ο οποίος διατηρεί κάποιες επισημάνσεις για ενδεχόμενες βελτιώσεις, όπως η γίνει με τον ηπιότερο τρόπο η προβλεπόμενη υπογειοποίηση και να βελτιωθούν οι όροι δόμησης του νηπιαγωγείου. Σε ό,τι αφορά την ένσταση πολίτη, η κ. Δαναδιάδου σημείωσε ότι είναι αβάσιμη, καθώς οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν αίρονται επί της ουσίας από τις διατάξεις του νόμου.

Θετικός δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ο οποίος τόνισε πως το συγκεκριμένο γήπεδο θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, ενώ ζήτησε ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εξειδικευμένες μελέτες, αν δηλαδή είμαστε κοντά στο τέλος και να ξεκινήσει το έργο. Θεωρούμε ότι

Την ικανοποίησή του για την εμπεριστατωμένη εισήγηση της υπηρεσίας εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Θέλουμε το γήπεδο να είναι η αφορμή, ώστε ο περιβάλλων χώρος να διαμορφωθεί προς όφελος των κατοίκων», είπε και πρόσθεσε ότι σημαντικό ζήτημα είναι ο κανονισμός λειτουργίας του γηπέδου.

Την στήριξή του στην προσπάθεια από την πρώτη μέρα επανέλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, ο οποίος όμως για μια ακόμη φορά εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους. Ο κ. Βούγιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να βλάψει εκ των υστέρων τη λειτουργικότητα του έργου, καθώς θα αποκόψει δυτική περιοχή του οικοπέδου και πρόσθεσε ότι δεν προσφέρει κυκλοφοριακές βελτιώσεις, καθώς είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ρία Καλφακάκου, η οποία κατέθεσε και τον προβληματισμό της για τα ζητήματα ασφάλειας γύρω από το γήπεδο, αλλά και για το ποιος θα κατασκευάσει τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

«Λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι για μια τόσο μεγάλη ομάδα χρειάζεται νέο γήπεδο, μεγαλύτερο και σύγχρονο. Σεβόμαστε όμως και τις ευρύτερες ανάγκες των κατοίκων της Τούμπας», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Όπως είπε, πρόκειται για ανάπλαση που θα επηρεάσει όλη την περιοχή της Τούμπας, με επίδραση στην καθημερινή ζωή, στην οικονομία και στην κυκλοφορία και εξέφρασε τον προβληματισμός του αν πρέπει όλος αυτός ο χώρος να διατεθεί στη διαχείριση της ΠΑΕ.

Από την πλευρά τους, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος, υποστήριξε ότι για την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και μικροπολιτικές σκοπιμότητες με προμετωπίδα το γήπεδο επιχειρούν να στήσουν ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, τόνισε πως μοναδική επιφύλαξη είναι μήπως οι ρυμοτομικές ρυθμίσεις επιβαρύνουν περαιτέρω τη οδό Λαμπράκη.

Απαντώντας στους προβληματισμούς των δημοτικών συμβούλων, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής, Γιώργος Αβαρλής, ανέφερε πως η μελέτη προσαρμόστηκε στις περισσότερες επισημάνσεις του δήμου επί της ρυμοτομίας. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις επισήμανε πως το σχέδιο θα σταλεί στο υπουργείο, στη συνέχεια στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και κατόπιν στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας και θα ακολουθήσει η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Όσο για τις υπόλοιπες επισημάνσεις τόνισε πως εξακολουθούν να ισχύουν και θα τεθούν κατά την εκπόνηση των επιμέρους μελετών.

Σχετικά με το ποιος καταβάλει τα χρήματα για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης, σημείωσε ότι αυτό ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Πάντως, ο δήμαρχος τόνισε πως ο δήμος θα ζητήσει να γίνει με δαπάνες του project, ενώ θα αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις πιθανόν από το ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, υπογράμμισε πως μέσα στην εισήγηση αναφέρεται ρητά ότι «οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν διαμορφωμένοι και έτοιμοι προς κοινή χρήση στο δήμο Θεσσαλονίκης άνευ καταβολής οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, οι δε για την εξυπηρέτηση δημοτικών σκοπών κοινωφελείς χώροι θα παραδοθούν ελεύθεροι βαρών και θα μεταβιβαστούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προς αξιοποίηση για την εκπλήρωση του σκοπού τους».