Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΘ Η ΔΕΥΤΕΡΑ

Με ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης καθιστά σαφές πως «η κατάσταση στα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξει».

«Η Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο πολύ σύντομα θα γιορτάσει τα 100 χρόνια ελεύθερης διακίνησης ιδεών και παραγωγής γνώσης» αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του για τα χθεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει, «τα έκτροπα που παρακολουθήσαμε με λύπη στις οθόνες μας ή είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, πιστώνονται στο ακέραιο στους θεσμούς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια διαμαρτυρία φοιτητών, με βιαιότητα που πολύ περισσότερο θύμιζε επίδειξη δύναμης, παρά κατευνασμό πνευμάτων και καταστάσεων».

«Καθιστούμε σαφές πως θεωρούμε ότι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξει καθώς η εικόνα τους δεν μας τιμά ως κράτος και κοινωνία» προσθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Χρέος μας να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και να μετατραπούν τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε πεδίο συγκρούσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους, στους οποίους πραγματικά ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τους καθηγητές και τους φοιτητές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης:

Μια διακίνηση ιδεών και μια παραγωγή γνώσης, που τα χθεσινά γεγονότα αποδεικνύουν περίτρανα πως ορισμένοι ξέχασαν πόσο σημαντική επίδραση είχαν στην ελληνική κοινωνία.

Τα έκτροπα που παρακολουθήσαμε με λύπη στις οθόνες μας ή είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, πιστώνονται στο ακέραιο στους θεσμούς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια διαμαρτυρία φοιτητών, με βιαιότητα που πολύ περισσότερο θύμιζε επίδειξη δύναμης, παρά κατευνασμό πνευμάτων και καταστάσεων.

Η αλόγιστη χρήση βίας και η κατάρρευση κάθε ηθικού και κοινωνικού κώδικα δεν έχουν χώρο σε κανένα κράτος δικαίου. Σκηνές, όπως η παράδοση των δύο φοιτητριών από την διασώστρια του ΕΚΑΒ στους αστυνομικούς, πραγματικά προκαλούν τρόμο στη φοιτητική κοινότητα.

Καθιστούμε σαφές πως θεωρούμε ότι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξει καθώς η εικόνα τους δεν μας τιμά ως κράτος και κοινωνία, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί μέσα από λύσεις που σέβονται την ελευθερία της έκφρασης και τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Χρέος μας να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και να μετατραπούν τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε πεδίο συγκρούσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους, στους οποίους πραγματικά ανήκουν τα Πανεπιστήμια, τους καθηγητές και τους φοιτητές.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ