Skip to main content

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Κόντρα για τις δια ζώσης συνεδριάσεις

Εξηγήσεις για τη συνέχιση της διεξαγωγής των συνεδριάσεων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης έδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης

Το ζήτημα της επαναφοράς των δια ζώσης συνεδριάσεων τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.

Το θέμα που έχουν θέσει και στο παρελθόν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη υποβαθμίζει τη λειτουργία του σώματος και προσθέτοντας ότι η μη μετάδοσή του από τη δημοτική τηλεόραση εμποδίζει τους πολίτες να την παρακολουθήσουν.

Οι δια ζώσης συνεδριάσεις ζητήθηκαν εκ νέου με αφορμή την τελευταία εγκύκλιο για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων στο Δημόσιο που έχει ισχύ έως τις 30 Αυγούστου, με την οποία άρθηκε ο περιορισμός συμμετοχής έως επτά ατόμων και δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής με φυσική παρουσία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης, η διοίκηση του δήμου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις μεταξύ άλλων σχετικά με το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους και πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εμβολιασμένων. Ωστόσο, όπως είπε, το υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης έλαβε απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η συνεδρίαση κάθε συλλογικού οργάνου δύναται να λαμβάνει χώρα με τηλεδιάσκεψη ως προς ορισμένα μέλη. Αντίστοιχα, οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία αφορά αποκλειστικά και μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, όπως περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στον δήμο να περιλάβει στην πρόσκληση εναπόκειται στον δήμο να περιλάβει στην πρόσκληση για σύγκληση και διεξαγωγή συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων τις αναγκαίες οδηγίες για την ορθή τήρηση των μέτρων διασποράς του κορωνοϊού. Το παρόν αποστέλλεται στο υπουργείου για τυχόν διαφορετικές απόψεις και λήψη νεοτέρων οδηγιών».

«Εγώ θα ήθελα πρώτος να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις», τόνισε ο κ. Λεκάκης και πρόσθεσε ότι μετά τις απαντήσεις – διευκρινίσεις του υπουργείου η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει δια ζώσης.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, έκανε λόγο για προφάσεις και υποστήριξε ότι πρόθεση διοίκησης είναι η μη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων. «Όχι άλλη κοροϊδία», είπε χαρακτηριστικά.