Skip to main content

Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Μια συνεδρίαση που έσπασε... ρεκόρ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης έκλεισαν σχεδόν δωδεκάωρο μπροστά στις οθόνες, όσοι τουλάχιστον είχαν τις αντοχές να αντέξουν μέχρι τέλους

Γράφει ο Σαλονικιός

Η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ μπορεί να απαγορεύεται, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, όχι όμως και οι τηλεδιασκέψεις. Ορισμένες εξ αυτών, μάλιστα, όχι μόνον εκτείνονται μετά τις 9, αλλά φτάνουν και ώς λίγο πριν από το χάραμα. Αυτό συνέβη και με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το οποίο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 5.30 τα ξημερώματα της Τρίτης!

Κατά το δημοσιογραφικό κλισέ επρόκειτο για μία μαραθώνια συνεδρίαση αν και, όσοι έχουμε κάνει την κλασική μαραθώνια διαδρομή, ξέρουμε ότι ακόμη και σε χαλαρό ρυθμό δεν χρειάζονται περισσότερες από επτά, οκτώ ώρες για να μπεις στο παναθηναϊκό στάδιο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης έκλεισαν σχεδόν δωδεκάωρο μπροστά στις οθόνες, όσοι τουλάχιστον είχαν τις αντοχές να αντέξουν μέχρι τέλους κι απ' ό,τι μαθαίνω, στο τέλος δεν ήταν ούτε οι μισοί. Πολύ λογικό.

Εκείνο που δεν είναι λογικό είναι να τσουβαλιάζονται δεκάδες θέματα σε μία μόνη συνεδρίαση. Αυτό συνέβη και προχθές με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει συνολικά 54 θέματα, ένα εκ των οποίων μάλιστα αφορούσε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021. Στην πλειονότητα των δήμων είθισται το τεχνικό πρόγραμμα, όπως και ο προϋπολογισμός, να συζητούνται αυτοτελώς σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς πρόκειται για τα δύο κορυφαία ζητήματα τα οποία απασχολούν κάθε δήμο.

Τέτοιο αίτημα υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση, άκουσα για παράδειγμα τον Βασίλη Γάκη να το θέτει και μάλιστα δύο φορές, ενώ υπήρξαν προτάσεις και από άλλες πλευρές που ζητούσαν τα υπόλοιπα θέματα να συζητηθούν σήμερα Τετάρτη. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα χαράματα. Η συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος εξελίχθηκε μεταμεσονυκτίως καθώς ξεκίνησε γύρω στις 12.30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση επί προτάσεων ψηφισμάτων σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλονίκη σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κατατέθηκαν συνολικά τέσσερις και, όπως ήταν φυσικό, πέρασε αυτή της πλειοψηφίας η οποία εδραζόταν ουσιαστικά σε προ ημερών απόφαση του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ.

Η βραδιά είχε απ' όλα. Από τα λεωφορεία της Λειψίας, όπου είχαμε εκ νέου κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Ζέρβα και στην Νοτοπούλου, την ανάπλαση της Καλαποθάκη, όπου ο Βούγιας έθεσε κάποια ζητήματα, αφήνοντας υπαινιγμούς για “εξυπηρετήσεις” σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τα τέλη στάθμευσης, τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων κ.ο.κ.

Πάντως, για να είμαι δίκαιος, ένας από τους λόγους της υπερμαραθώνιας συνεδρίασης ήταν και το γεγονός ότι αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κρατηθούν θέματα, η συζήτηση των οποίων μετατέθηκε για τα ξημερώματα, αν και τα περισσότερα εξ αυτών ήταν, κατά τη γνώμη μου, ήσσονος σημασίας. Πέραν αυτού, όμως, θαρρώ πως ο πρόεδρος Τσαβλής, φυσικά σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο πυκνότερων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, εάν πράγματι θέλουν να γίνεται ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση. Είναι καλό για όλους, πρωτίστως για την πόλη.