Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Την αποχή τους από τη νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωση οι παρατάξεις των Νοτοπούλου, Βούγια, Τρεμόπουλου και Γαζάκη

Θα απέχουν και σήμερα από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία συγκαλείται για δεύτερη φορά, παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Την αποχή τους γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωση οι παρατάξεις των Νοτοπούλου, Βούγια, Τρεμόπουλου και Γαζάκη, ενώ νωρίτερα δήλωσε ότι θα απέχει και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες απείχαν από την έκτακτη συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιούνταν «δια περιφοράς» επτά παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην συμπληρωθεί η απαιτούμενη απαρτία και έτσι να ακυρωθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάστε: Η αποχή της αντιπολίτευσης ακύρωσε το δημοτικό συμβούλιο

Στην έκτακτη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθούν δυο μεγάλα θέματα για την πόλη, η ανάπλαση της ΔΕΘ και τα λεωφορεία από τη Λειψία. Ωστόσο, σήμερα επειδή συγκαλείται για δεύτερη φορά η συνεδρίαση για την απαρτία απαιτείται η παρουσία 25 δημοτικών συμβούλων, έναντι 33 που έπρεπε χθες.

Διαβάστε: Συνεδριάζει το Δ.Σ μετά το μπλόκο της αντιπολίτευσης

Οι τέσσερις παρατάξεις με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τη διοίκηση του δήμου να συγκαλέσει μια ανοιχτή και ζωντανή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης που σχετίζονται με τα θέματα της Η.Δ. αλλά και αυτών που έχουν ήδη διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις (ΑΠΘ, τμήμα Αρχιτεκτόνων κ.α).

«Η έλλειψη απαρτίας στην απόπειρα της διοίκησης του Δήμου να αποφασίσει για δύο μεγάλα θέματα της πόλης (ΔΕΘ και λεωφορεία του ΟΑΣΘ) «δια περιφοράς» (χωρίς, δηλαδή, διαφάνεια και διάλογο), απέδειξε πόσο δικαιολογημένη ήταν η στάση της αντιπολίτευσης, που επέλεξε την αιτιολογημένη αποχή από αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία. Για τους παραπάνω λόγους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου που υπογράφουν παρακάτω, αρνούνται να αποδεχθούν τη νέα πρόταση της διοίκησης για τηλεδιάσκεψη σήμερα Πέμπτη 6/8, που κάνει μεν αναγκαστικά ένα βήμα πίσω, αλλά συνεχίζει να διατηρεί τη συζήτηση σε ένα στενό πλαίσιο, χωρίς επαρκή συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, με τους δημοτικούς συμβούλους σε απόσταση, χωρίς ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, ερήμην ουσιαστικά της πόλης.

»Είναι στο χέρι της διοίκησης και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλέσουν μια ανοιχτή και ζωντανή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης που σχετίζονται με τα θέματα της Η.Δ. αλλά και αυτών που έχουν ήδη διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις (ΑΠΘ, τμήμα Αρχιτεκτόνων κ.α).

Η συνεδρίαση αυτή προτείνουμε να γίνει στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία μετά το Δεκαπενταύγουστο, π.χ. την Πέμπτη 20/8 ή την Δευτέρα 24/8 ή άλλη που θα θεωρηθεί πιο κατάλληλη και από πλευράς υγειονομικής προστασίας των συμμετεχόντων. Θα διασωθεί έτσι η δυνατότητα να συζητηθούν τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα όπως τους αξίζει: ενώπιον της πόλης, σε μια ζωντανή, ανοιχτή συνεδρίαση, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά όσοι πολίτες ενδιαφέρονται. Και, το κυριότερο, θα διασωθεί η χαμένη τιμή του δημοτικού συμβουλίου και θα αποτραπεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσής του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις παρατάξεις.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ