Skip to main content

Δυναμική επιστροφή των λατινικών στα βρετανικά σχολεία

Πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης σε 40 δημόσια σχολεία με στόχο η αρχαία γλώσσα να μην αποτελεί προνόμιο της ελίτ.

Είναι γνωστό ότι το 62% των Βρετανών δεν μιλά καμία άλλη γλώσσα πέρα από τη δική του καθώς εφησυχάζει με το γεγονός ότι η δημοφιλέστερη ξένη γλώσσα για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη είναι τα αγγλικά. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει μια επιπλέον προσπάθεια ώστε να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία, ενισχύοντας την διδασκαλία των λατινικών στα σχολεία. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να εκλείψουν κάποιες κοινωνικές ανισότητες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του British Council τα λατινικά διδάσκονται μόλις στο 2,7% των δημόσιων σχολείων σε σύγκριση με το 49% στα ιδιωτικά.

Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας πιστεύει ότι η εκμάθηση της αρχαίας αυτής γλώσσας θα βοηθήσει τους Βρετανούς μαθητές να μάθουν πολύ ευκολότερα μια σύγχρονη ξένη γλώσσα αλλά και να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βάθος την αγγλική. Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον μάλιστα αναγνώρισε πως «μέχρι τώρα τα λατινικά αποτελούσαν προνόμιο μια μικρής ελίτ και φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον διαχωρισμό».

Ενίσχυση των ξένων γλωσσών στις βρετανικές τάξεις

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 θα ξεκινήσει το τετραετές πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «Latin Excellence Programme» σε 40 δημόσια σχολεία της χώρας για μαθητές ηλικίας 11 – 16 ετών. Μάλιστα το πρόγραμμα των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών θα περιλαμβάνει και επιπλέον δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε ρωμαϊκά αξιοθέατα. 

Η διακεκριμένη καθηγήτρια κλασσικών σπουδών Μαίρη Μπίαρντ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, καλωσόρισε με ενθουσιασμό την απόφαση εκτιμώντας ότι «αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο στο να κατανοήσουμε το παρελθόν, αλλά να δούμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τα προβλήματά μας με μία φρέσκια και καθαρότερη ματιά».

Από το 2014 οι μαθητές άνω των 7 ετών μαθαίνουν υποχρεωτικά μία ξένη γλώσσα ως μάθημα επιλογής και μάλιστα ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και τα αρχαία ελληνικά. Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας θα ανέβει και το επίπεδο εκμάθησης σύγχρονων ξένων γλωσσών από παιδιά 14 – 16 ετών, συγκεκριμένα από το επίπεδο 3 στο 4.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle