Skip to main content

Δυναμική εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας - Χαράζουν κοινή πορεία

Οι δυο χώρες υπέγραψαν και κοινή αμυντική Συνθήκη: Οιαδήποτε επίθεση κατά της Σερβίας ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας.

Στο Βελιγράδι έλαβαν χώρα οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Πρόκειται για προαναγγελθείσα διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, όταν κατά την τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Σερβίας και την κατ’ ιδίαν συνομιλία Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς, διαπιστώθηκε ότι Ρωσία και Σερβία ενώνουν την μοίρα τους στα Βαλκάνια.

Κατ’ αυτήν την συνάντηση, οι δυο χώρες υπέγραψαν και κοινή αμυντική Συνθήκη, σύμφωνα δε με την ανακοίνωση, οιαδήποτε επίθεση κατά της Σερβίας ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας. Δεν μπορεί άλλωστε θα συμβεί διαφορετικά, από την στιγμή, όπως πολλές φορές έχει γραφεί σ’ αυτήν την στήλη, η Ρωσία δεν έχει πλέον άλλη φιλική χώρα στα Βαλκάνια, και φυσικά δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να απομακρυνθεί πλήρως από αυτά.

Είχε δημοσιευθεί, πως η Σερβία θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μαχητικά Su-30, ρωσικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά S-300, BUK-M2E, Pantsir, συστήματα "Smerch" και "Uragan". Η Σερβία ενδιαφέρεται για ισχυρό σύστημα πυραυλικής άμυνας που θα αφορά την προστασία όλων των ζωτικών κέντρων της χώρας, όπως η πρωτεύουσα, σημαντικές βιομηχανικές περιοχές και σταθμοί  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η ένταξη της Σερβίας στην Ευρασιατική Ένωση [και η σύνδεση της Σερβίας με την Τουρκία μέσω Turkish Stream]. Η συμφωνία για την ένταξη στην Ένωση αυτή [που αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία], πρέπει να υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σερβία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει ότι οι δασμολογικές συμφωνίες με τις ανωτέρω χώρες, μιας αγοράς 180 εκατομμυρίων κατοίκων, θα ευνοήσουν στην εξαγωγή των σερβικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και σιγαρέτων και αυτοκινήτων. Παραλλήλως όμως θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ολοένα και πιο στενή σύνδεση της Σερβίας, είναι αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του αλβανικού στοιχείου και η επιθετική του στάση κατά της Σερβίας, με την ανοχή ή και προτροπή της Δύσης, καταστάσεις που βρίσκουν ανταπόκριση και στην στάση του σερβικού λαού, όπου διαπιστώνει ότι απομακρύνεται το σενάριο ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. Αυτό αποτυπώθηκε σε τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Factor plus, όπου σύμφωνα με τα ευρήματα, αυξήθηκε ο ευρωσκεπτικισμός και η απαισιοδοξία αναφορικά την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Σέρβοι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου στη δημοσκόπηση ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Σερβία με 57% [στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ με 36%].

Πέραν τούτου, και οι Σέρβοι εκτός Σερβίας ανησυχούν. Προχθές, οι αρχηγοί των κομμάτων του Μαυροβουνίου "Νέα σερβική δημοκρατία", Άντρια Μάντιτς, και "Δημοκρατικό λαϊκό κόμμα", Μίλαν Κνιάζεβιτς, πρότειναν στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στο μέλος της Σερβίας στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, τα σύνορα μεταξύ του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να γίνουν ανοιχτά.

Σε κοινή δήλωση οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν ότι στην περιοχή υπάρχει επικίνδυνη τάση προς σχηματισμό αντισερβικού συνασπισμού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δηλώνει αισιόδοξος ότι «Το 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο», χαιρετίζοντας την απόφαση του κοινοβουλίου στα Σκόπια να εγκρίνει τις τροπολογίες του συντάγματος. Ο Θάτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Μάλιστα, δημοσιεύθηκε πως η συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα υπογραφεί τον Μάρτιο στον Λευκό Οίκο.