Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
x

ΔΥΟ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ - ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ

Δύο οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ - Το προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στις δύο κοινοπραξίες.

Παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ) το ΤΑΙΠΕΔ.

Τις δύο δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. και η κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Σημειώνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

Το προφίλ των επενδυτικών σχημάτων

A)Η κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Snam S.p.A, αποτελείται από τις παρακάτω εταιρείες:

1. Snam S.p.A - Lead Member

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:
a.    Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,
b.    Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και
c.    Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U.
Η εταιρεία είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A.
Πρόκειται για όμιλο που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Β) Η κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. ("Reganosa") που αποτελείται από τις παρακάτω εταιρείες:

1. Reganosa – Lead Member
Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos. Η Reganosa αποτελεί κατά 75% θυγατρική εταιρεία της Reganosa Holdco, S.L., της οποίας οι μέτοχοι είναι το Grupo Tojeiro και η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Γαλικίας.

2. Reganosa Asset Investments, S.L.
Πρόκειται για Ισπανική επενδυτική εταιρεία η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco, S.L.

3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.
Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

4. European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”)
Διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση εταιριών και έργων σε 36 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει ως σήμερα επενδύσει συνολικά €1,5 δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ