Skip to main content

Δύο επενδυτικές κινήσεις που δίνουν... κουράγιο στη χώρα

Το επιχειρηματικό εγχείρημα της Energean και ο νέος ιδιοκτήτης του 20,64% των μετοχών της ελληνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Forthnet

Μπορεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα να μην είναι ακριβώς το ιδανικότερο, αυτό όμως δεν εμποδίζει ξένα κεφάλαια να κάνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις στη χώρα μας. Αλλά και το αντίστροφο: Ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν προοπτικές, να κάνουν ανοίγματα στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα: Όπως πληροφορείται η Voria.gr, δύο κοιτάσματα στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, απέκτησε η ελληνική εταιρεία Energean. Πρόκειται για δύο σχετικά μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου, των οποίων οι προοπτικές, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Ηδη αναμένεται, η ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς των διαφόρων συνεργειών, που θα επιδιωχθούν για την εκμετάλλευση τους. Κι αυτό γιατί θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συνδυασμένη αξιοποίηση τους και με μεγάλες ξένες εταιρίες.

Το αντίστροφο παράδειγμα; Oνομάζεται Αμπντούλ Αζίζ Αλ Γκουραίρ και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό είναι ο νέος ιδιοκτήτης του 20,64% των μετοχών της ελληνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Forthnet. Η έδρα των επιχειρήσεων του βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει ...μόνιμη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που συντάσσει το περιοδικό Φορμπς. Ο όμιλος που ελέγχει η οικογένεια του, έχει μεταξύ άλλων στην κατοχή του και την Μάσρεκ Μπανκ, μια από τις μεγαλύτερες στα Εμιράτα.

Οι δύο κινήσεις, που περιγράφονται παραπάνω, έγιναν σχεδόν παράλληλα και δείχνουν ότι «κάτι» κινείται γύρω από την Ελλάδα. Έστω και μεμονωμένα.