Skip to main content

Δύο έργα 25 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ εμφανίζεται προσηλωμένη σε δύο σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία είναι ικανά να διασφαλίσουν την επάρκεια νερού στη Θεσσαλονίκη.

«Εγώ δεν πρόκειται να φωνάξω τα ΜΑΤ για να γίνει η Γενική Συνέλευση κι επομένως δεν υπάρχει λόγος να… τρέχουμε σε ξενοδοχεία ή άλλους δημόσιους χώρους» ακούστηκε να λέει χθες το πρωί στο γραφείο του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, λίγο μετά την παρέμβαση των εργαζομένων της εταιρείας, που είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η  έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η προγραμματισμένη διαδικασία αναβλήθηκε, λόγω της παρουσίας στο χώρο συνδικαλιστών και εργαζομένων, οι οποίοι διαφωνούν με την υπαγωγή της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Η Συνέλευση ορίστηκε εκ νέου για τις 21 Φεβρουαρίου στο κτίριο διοίκησης της ΕΥΑΘ και αν κρίνει κανείς από τα χθεσινά είναι πιθανό οι εργαζόμενοι να παρεμποδίσουν εκ νέου τη διεξαγωγή της. Εκτός εάν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και στην οποία εκτός από την διοίκηση των ΕΥΑΘ έχουν προσκληθεί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Το βασικό θέμα της έκτακτης Γ.Σ. είναι η εκλογή μελών που έχει υποδείξει το Υπερταμείο στο ΔΣ, της εταιρίας προς αντικατάσταση όσων παραιτήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα «τι θα γίνει τελικά, ώστε η ΕΥΑΘ να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της;» μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα. Όπως, όμως, ψιθυρίζεται έντονα στα γραφεία και τους διαδρόμους του κτιρίου διοίκησης της ΕΥΑΘ η κόντρα διοίκησης – συνδικαλιστών που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα δεν έχει μόνο ιδεολογικοπολιτικό, αλλά και οικονομικό αντικείμενο. Πέρα από την «επιστροφή» της εταιρίας στο ελληνικό δημόσιο -στη λογική ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα- υπάρχει αίτημα για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση αποδοχών για κάθε εργαζόμενο έως 35%, ισόποσο με το μέγεθος της μείωσης αποδοχών που είχε αποφασιστεί για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ επικαλούνται τρία δεδομένα και ζητούν αποκατάσταση:

Πρώτον, η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου 2018 βρίσκεται εκτός Μνημονίων.

Δεύτερον, η ΕΥΑΘ δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε κατά ένα ευρώ.

Τρίτον, η εταιρία είναι κερδοφόρα, με τα καθαρά της κέρδη να διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στα 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα για αυξήσεις αποδοχών, που κοστολογείται από το λογιστήριο της ΕΥΑΘ περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως αποτέλεσμα υπάρχει κόντρα και ένταση στις σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους, τουλάχιστον με τους εκπροσώπους τους. Οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ κάνουν λόγο για αναποφασιστικότητα των διοικούντων, τους οποίους καλούν να προχωρήσουν, δηλαδή να υπογράψουν τις αυξήσεις. Από την πλευρά της η διοίκηση, ο καθηγητής Κρεστενίτης και οι συνεργάτες του, προφανώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά. Καταλαβαίνουν ότι το συγκεκριμένο θέμα τους ξεπερνάει κατά πολύ. Διότι η ΕΥΑΘ δεν είναι η μόνη ΔΕΚΟ στην οποία τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν οι μισθοί λόγω της κρίσης και των Μνημονίων. Ούτε η μοναδική ΔΕΚΟ που δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε είναι η ΕΥΑΘ η μοναδική κερδοφόρος και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία, στην οποία βασικός μέτοχος ήταν το ελληνικό δημόσιο και σήμερα το Υπερταμείο. Εφόσον, λοιπόν, δεν είναι μοναδική σε καμία κατηγορία, δεν μπορεί να είναι μοναδική στην επιστροφή του επιπέδου των μισθών στο 2009. Τόσο απλά…

Δύο μεγάλα έργα

Την ώρα, πάντως, που καλείται να διαχειριστεί τέτοιου τύπου προβλήματα η διοίκηση της ΕΥΑΘ εμφανίζεται στοχοπροσηλωμένη να προχωρήσει δύο σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία είναι ικανά να διασφαλίσουν την επάρκεια νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη κι αν έχουμε και πάλι ατυχίες, όπως ακραία φυσικά φαινόμενα ή φυσικές φθορές στους αγωγούς. Το πρώτο αφορά την επέκταση του διυλιστηρίου νερού της ΕΥΑΘ, ώστε η δυναμικότητα του να αυξηθεί κατά 150.000 κυβικά μέτρα ημερησίως από τον Αλιάκμονα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί από μέρα σε μέρα, αφού είναι πρώτο στη σχετική λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας στο τρέχον ΕΣΠΑ. Ο επικεφαλής της εταιρίας καθηγητής Κρεστενίτης αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος που θα κερδίσει τον διαγωνισμό και από το 2022 το νέο πιά διυλιστήριο θα λειτουργεί.

Το δεύτερο έργο που «τρέχει» αυτή την περίοδο η ΕΥΑΘ είναι η αποκατάσταση βλαβών συνολικού μήκους 1000 μέτρων στον αγωγό που μεταφέρει νερό από την Αραβησσό της Πέλλας στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας του συγκεκριμένου αγωγού, ο οποίος έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες, το 2017 η Θεσσαλονίκη «δίψασε», αφού το νερό έφτανε στο αστικό δίκτυο με υπέρμετρη θολότητα και δεν διοχετευόταν στην κατανάλωση. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου είναι 4 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα βγουν εξ’ ολοκλήρου από τα ταμεία της εταιρίας. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής αναδόχου και εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.