Skip to main content

Δύο γερμανικές εταιρείες αρχίζουν business στη Θεσσαλονίκη

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Τζιρίτης.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, δύο γερμανικές επιχειρήσεις, του κλάδου των υπηρεσιών, αρχίζουν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον πρόεδρο της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανο Τζιρίτη, που βλέπει την ανάκαμψη να ωθεί ανοδικά την ελληνική οικονομία.

Τα καλά νέα για την βορειοελλαδική οικονομία, έρχονται από πολλές πλευρές, καθώς ¨αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη στο προφίλ της χώρας¨, υπογράμμισε ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου για την Βόρειο Ελλάδα.

Έτσι, η PRODYANA, γερμανική εταιρεία του κλάδου IT (τεχνητή νοημοσύνη) έχει ήδη εξασφαλίσει εγκαταστάσεις στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και αρχίζει άμεσα δραστηριότητα, έχοντας στο δυναμικό της 20 άτομα προσωπικό. Επίσης, κέντρο εξυπηρέτησης πελατών μεγάλων γερμανικών εταιρειών, οργανώνει η γερμανική EXCITING, που εκπαιδεύει 40 άτομα.

Παρά το γιορτινό κλίμα της μεγάλης Πρωτοχρονιάτικης δεξίωσης του Επιμελητηρίου ο κ. Τζιρίτης, έκανε αναφορά στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει ¨να θέσει σε προτεραιότητα τη μείωση της υπερφορολόγησης¨.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους του Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι παρά τα προβλήματα, για την Ελλάδα το 2017 υπήρξε - σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές- έτος σχετικής πολιτικής και οικονομικής νηνεμίας και αναφέρθηκε στους θετικούς οικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ +1,3%, τουρισμός +10,05%, βιομηχανική παραγωγή +4,4%, εξαγωγές +15,5%, όγκος οικοδομικής δραστηριότητας +15%.). Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Τζιρίτης: «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και αυτό δεν πρέπει να λησμονείται.»

Έχοντας δώσει τα θετικά νέα για οικονομία και επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε και τις θετικές, για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι επενδύσεις στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Αεροδρόμιο "Μακεδονία" μπορούν να επανατοποθετήσουν στρατηγικά την πόλη και την περιοχή στο διεθνή χάρτη.

Το πρόγραμμα για το 2018

Όσον αφορά στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τόνισε ότι και για το 2018 εστιάζει τη δράση του στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει για τη νέα χρονιά πέντε επιχειρηματικές αποστολές από και προς την Γερμανία στους τομείς: των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και τρεις μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και του Αραβικού Κόλπου.

Παράλληλα, στηρίζοντας ενεργά τους πέντε βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (Τουρισμός, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Υπηρεσίες και ICT - Τεχνολογία) λειτουργεί ως πύλη εξωστρέφειας, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να δικτυωθούν μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, που αποτελείται από 130 γραφεία σε 90 χώρες και διαθέτει 45.000 μέλη.

Στη Δεξίωση του Επιμελητηρίου παρευρέθηκαν ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Walter Stechel, διπλωματικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, βουλευτές και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών.