Skip to main content

Δύο οι θεωρίες των ΗΠΑ για την προέλευση του κορωνοϊού -Πιέσεις στον ΠΟΥ

H αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Η Ουάσινγκτον ζητά από τον ΠΟΥ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του νέου κορωνοϊού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Αντιδρά το Πεκίνο: Καμία σχέση με εργαστήριο στην Ουχάν

Ωστόσο, το Πεκίνο αντέδρασε στους υπαινιγμούς της Ουάσιγκτον αναφορικά με την πιθανότητα ο κορωνοϊός που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Μετά τα νεότερα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν αναφορικά με το θέμα αυτό, η Κίνα έσπευσε να καταγγείλει τις προσπάθειες της Αμερικής να αποδείξει πως ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». Αντίστοιχα, το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και ενός εργαστηρίου στην κινεζική πόλη Ουχάν.