Skip to main content

Δυο μέτρα για το θέμα με τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη

Ευρεία σύσκεψη αύριο στο ΥΜΑ-Θ, υπό τον Σ. Φάμελλο για το θέμα. Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα συγκαλεί αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στη λεκάνη των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης αρχικά και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να μπουν σε κατοικημένες περιοχές εγκυμονώντας κινδύνους, χρήζει διαχείρισης πλέον άμεσης.

Γι' αυτό το λόγο και έπειτα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών (υπενθυμίζεται ότι η Voria.gr έχει επισημάνει το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα και τους κινδύνους που εγκυμονεί εδώ και δυο χρόνια), ο κ. Φάμελλος πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει συνάντηση εργασίας, προκειμένου αφενός να εξηγήσει στους τοπικούς φορείς τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για τον περιορισμό των αγριογούρουνων βάσει της τελευταίας ρυθμιστικής για το κυνήγι που εξέδωσε πριν από ένα μήνα, αφετέρου για να ακούσει τις θέσεις τους για τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η παρέμβαση που υιοθετεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα αγριογούρουνα είναι διπλή. Το πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του αριθμού των ζώων που μπορούν να θηρεύσουν οι κυνηγοί από έξι σε δέκα. Αυτό για τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι.

Όμως στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα οι κυνηγοί δεν μπορούν να μπουν. «Γνωρίζουμε ότι στις προστατευόμενες ζώνες των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης δεν μπορεί να ασκηθεί το κυνήγι από τους ιδιώτες κυνηγούς. Γι' αυτό υιοθετήσαμε και ένα δεύτερο μέτρο, στο οποίο θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς και θεωρούμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο η προστατευόμενη περιοχή Κορώνειας και Βόλβης, αλλά και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και κατοικημένες περιοχές όπως ο Ν. 751 στο Πανόραμα όπου δεν μπορούν να μπουν ιδιώτες κυνηγοί. Αυτό θα το λύσουμε με τη σύσταση συνεργείων, τα οποία με την καθοδήγηση δασολόγων και ειδικών θα επεμβαίνουν σε συγκεκριμένες ζώνες κάθε περιοχής που αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα θηρεύουν αγριογούρουνα. Κυνηγοί θα το κάνουν κι αυτό, αλλά όχι ανεξέλεγκτα, αλλά με την απαιτούμενη καθοδήγηση των ειδικών και με όρους ασφάλειας και ελέγχου», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τελευταία ρυθμιστική για το κυνήγι δίνει επαρκή απάντηση στο πρόβλημα, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά σε τοπικό επίπεδο. Γι' αυτό και στην αυριανή σύσκεψη στο Διοικητήριο θα γίνει ευρεία ενημέρωση όλων προκειμένου πολύ γρήγορα να εφαρμοστούν τα μέτρα και να περιοριστεί το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα.

Στην αυριανή σύσκεψη θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (όλα τα Δασαρχεία του νομού), ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, ο οποίος σήκωσε εδώ και καιρό το θέμα και έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συσκέψεις από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στην επαρχία Λαγκαδά.

Επίσης, έχουν κληθεί επτά δήμαρχοι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αγριογούρουνα σε περιοχές τους. Πρόκειται για τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Βόλβης, Θέρμης, Ωραιοκάστρου και Νεάπολης – Συκεών.

Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του ΑΠΘ, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και των Κυνηγετικών Συλλόγων (Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Ζαγκλιβερίου, Σταυρού και Σοχού) και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Μύδια

Μετά το πέρας της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο κ. Φάμελλος συγκαλεί και σύσκεψη για τις μυδοκαλλιέργειες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων που υφίστανται από τη μη θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Θερμαϊκού.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια προβλήματα του κλάδου των οστρακοκαλλιεργητών, που πλήττουν το προϊόν, το οποίο διατίθεται κυρίως προς εξαγωγή, ενισχύοντας αποφασιστικά την εθνική οικονομία.

Η μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ δεν επιτρέπει την οργάνωση της περιοχής και έχει δραματικές επιπτώσεις στον συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο που για τη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Πέρα από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε επιτέλους να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ, αναμένεται να ληφθούν και άμεσα μέτρα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Φάμελλος αναμένεται να προτείνει τη μετεγκατάσταση των νόμιμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας σε πιο βαθιά νερά σε πρώτη φάση και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οριστικής διευθέτησης των προβλημάτων.