Skip to main content

Δύο «μικρές πλατείες» στη Μητροπόλεως με έξοδα πέντε καταστηματαρχών

Το αίτημα των πέντε καταστηματαρχών για την αναμόρφωση των δύο κόμβων επί της Μητροπόλεως, με δικά τους έξοδα, έχει κατατεθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Καταστηματάρχες καφέ-μπαρ πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αναμορφώσουν, με δικά τους έξοδα, τους κόμβους της Μητροπόλεως με Καρόλου Ντηλ και με Κομνημών.

Το αίτημά των πέντε καταστηματαρχών της περιοχής έχει ήδη κατατεθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων οι δυο διασταυρώσεις σχεδιάζεται να μετατραπούν σε «μικρές αστικές πλατείες».  
 
Ήδη η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών επεξεργάστηκε τις προτάσεις για την αναδιαμόρφωση του κοινοχρήστου χώρου, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση ελεύθερης όδευσης πεζών και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως σημειώνεται στην τεχνική έκθεση για τη συγκεκριμένη περιοχή, «οι πεζοί που κινούνται στα δύο σημεία, αναγκάζονται λόγω της γεωμετρίας και της χάραξης του κόμβου να διακόπτουν την πορεία τους και να κινούνται διαγωνίως, προκειμένου να εντοπίσουν τις σηματοδοτούμενες διαβάσεις. Ο αστικός εξοπλισμός αλλά και τα επιπρόσθετα στοιχεία (κάδοι , τραπεζοκαθίσματα κτλ) στα σημεία αυτά είναι υπερβολικά πολλά και σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση δημιουργούν επιπλέον περιπορείες στους πεζούς».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τις θέσεις δικύκλων στις γωνίες που διακόπτουν την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών.

Ο βασικός σκοπός της προτεινόμενης παρέμβασης είναι η διευθέτηση των κινήσεων των πεζών και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας πεζών και ΑμεΑ, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της πιθανότητας τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την αρχική μελέτη αναμόρφωσης των δύο κοινοχρήστων χώρων, προβλέπεται η διατήρηση του υφισταμένου κρασπέδου, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανακατασκευή των ραμπών ΑμεΑ, η καθαίρεση των κτιστών παρτεριών, η διατήρηση των δένδρων και δενδροδόχων, η τοποθέτηση θυλάκων κάδων αποκομιδής, όπως και η μετατόπιση των σηματοδοτών στις νέες θέσεις.

Με την παρέμβαση προωθείται παράλληλα η κατάργηση των δύο χώρων στάθμευσης συνολικά 60 δικύκλων, στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ με Μητροπόλεως, και επιπλέον 30 δικύκλων στη συμβολή των οδών Κομνηνών με Μητροπόλεως. Οι θέσεις αυτές θα αντικατασταθούν από ισοδύναμους χώρους κατά μήκος των συγκεκριμένων οδών.  

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο χώρος μετά την ανάπλαση παραμένει κοινόχρηστος, θα διατηρηθεί ο αναγκαίος αστικός εξοπλισμός για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, ενώ θα τηρηθούν όλες οι ισχύουσες προδιαγραφές για την ελεύθερη και προστατευόμενη όδευση πεζών και ΑμεΑ».

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για την τροποποίηση των σηματοδοτούμενων κόμβων, τη μεταφορά των ιστών και των διαβάσεων, και δεσμεύτηκε να αναλάβει τις εργασίες αρμοδιότητάς της μετά την υλοποίηση του έργου.

Η τελική μορφή για τη μεταφορά των θέσεων δικύκλων, των διαβάσεων και τον ανασχεδιασμό των ραμπών ΑμεΑ, θα καθοριστεί στη συνέχεια με τη μελέτη εφαρμογής που θα εκπονήσει η Υπηρεσία του δήμου.

Οι ιδιοκτήτες των πέντε καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία λειτουργούν στην περιοχή, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του έργου και προτείνουν να αναλάβουν το κόστος υλοποίησής του, σύμφωνα με την μελέτη και υπό την επίβλεψη του δήμου.

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων πρόκειται να υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών.