Skip to main content

Δύο νέα προγράμματα ΤΕΒΑ για τη δυτική Θεσσαλονίκη - Αρχές 2021 η διανομή

Στο α' τρίμηνο του 2021 εκτιμάται η νέα διανομή προϊόντων στο πλαίσιο των δύο νέων προγραμμάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους

Δυο νέα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ) αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε ήδη στην προκήρυξη δύο ηλεκτρονικών ανοιχτών διαγωνισμών για την προμήθεια τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2018-2019», των έξι κοινωνικών συμπράξεων της περιφερειακής ενότητας, (Θεσσαλονίκη Δυτικός Τομέας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Χαλκιδικής).

Η Κοινωνική Σύμπραξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει εννέα δήμους (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου) και τις ιερές μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και αφορά σε πάνω από περίπου 30.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τους προηγούμενους διαγωνισμούς λόγω των εκπτώσεων, αξιοποιούνται για τους νέους προκειμένου να βρεθούν ανάδοχοι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διανομή των προϊόντων.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις στους εν εξελίξει διαγωνισμούς, η διανομή των προϊόντων θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση του πρώτης φάσης του προγράμματος, ολοκληρώθηκαν και οι διανομές νωπών και ξηρών τροφίμων στους άπορους συμπολίτες μας στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης στα μέσα και τα τέλη της καραντίνας. Πλέον γίνεται μόνο αναδιανομή σε επιλεγμένες από το ΤΕΒΑ κατηγορίες με κοινωνικά κριτήρια (πολυμελείς οικογένειες, κ.α.).

Ενδεικτικά, η διανομή νωπών/ξηρών τροφίμων στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με περίπου 2.500 οικογένειες-δικαιούχους (περίπου 6.000 άτομα), πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά κατ'οίκον τον Απρίλιο, ενώ πλέον γίνεται αναδιανομή των διαθέσιμων εναπομεινάντων προϊόντων.