Skip to main content

Δύο νέες εκδόσεις των Καζαντζάκη και Παλαμά παρουσιάστηκαν στα Τίρανα

Οι εκδόσεις παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στα Τίρανα, στην οποία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Δυο νέες εκδόσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας, «O θάνατος του παλικαριού» του Κωστή Παλαμά και «O βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Αλβανία, σε μετάφραση του Σταύρου Ντάγιου.

Οι εκδόσεις παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στα Τίρανα, στην οποία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και πλήθος Αλβανών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τα έργα μίλησαν, ο ποιητής και διπλωμάτης Ιλιριάν Ζούπα, η καθηγήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Μακλένα Νίκα και ο ακαδημαϊκός Γκιοβαλίν Σκούρταϊ.

Η παρούσα εμπλουτισμένη και βελτιωμένη επανέκδοση του «Ζορμπά», είναι η τρίτη που κυκλοφορεί στην Αλβανία, όπως επίσης και «Ο θάνατος του παλικαριού» του Κωστή Παλαμά, που κυκλοφορεί μαζί με μερικά από τα καλύτερα διηγήματα του συγγραφέα, τα οποία μετέφρασε η Αλβανίδα ποιήτρια, Ελιόνα Ζάνα.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης εκτελέστηκαν κομμάτια από τη μουσική του Θεοδωράκη για την ομώνυμη ταινία, ενώ φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων χόρεψαν συρτάκι. Η εκδήλωση έτυχε ευρείας προβολής από τα κυριότερα αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην πρωτοβουλία και στην αξία των εκδόσεων, για την περαιτέρω προσέγγιση των δυο λαών.