Skip to main content

Δύο start ups από τη Θεσσαλονίκη ανοίγουν τα φτερά τους μέχρι τις ΗΠΑ

Η Twiddle και η Aid Plex διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece και κατάφεραν από τη Θεσσαλονίκη να πετάξουν στις ΗΠΑ.

Μέχρι την Αμερική έχουν ανοίξει τα φτερά τους δύο νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη οι οποίες διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του MIT Enterprise Forum Greece. Πρόκειται για την Twiddle και την Aid Plex που παρουσίασαν την πορεία τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το MIT Enterprise Forum Greece σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για το “MITEF Greece Startup Competition 2020” χθες το απόγευμα στο Οκ!Thess.

To Twiddle

To Twiddle ιδρύθηκε τον Οκτώβριο και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να προτείνει τους κατάλληλους ήχους και τα εφέ για να “ντύσουν” ένα βίντεο. Όπως ανέφερε ο CEO της Twiddle, Χρήστος Τσικούδας, η δημιουργία περιεχομένου, όπως βίντεο, έχει αποκτήσει τρομερή δυναμική και αναμένεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη, ενώ τόσο επαγγελματίες του μοντάζ όσο και επαγγελματίες ή ερασιτέχνες (vloggers, youtubers, influencers) που ασχολούνται με τα social media.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσικούδας, για να επιλέξει κάποιος τον κατάλληλο ήχο απαιτείται χρόνος για έρευνα, εξειδίκευση και γνώση και βέβαια χρήματα. Το Twiddle απαντάει σε αυτές τις ανάγκες καθώς μέσω της τεχνητής νοημοσύνης “διαβάζει” το βίντεο και προτείνει τον κατάλληλο ήχο και τα κατάλληλα εφέ αλλά και σε ποιο σημείο του βίντεο αυτά θα μπουν.

Προς το παρόν έχει ήδη δημιουργηθεί εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα ενώ το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και η studio version η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει σε υπολογιστή και θα απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, η Twiddle είναι πρώτη στο είδος της και απευθύνεται σε 1,5 εκ. επαγγελματίες και 1,8 δισ social media creators. Το ποσό το οποίο αναζητεί για την ανάπτυξή της η Twiddle, που συζητάει ήδη με επενδυτές, αγγίζει το 1,5 εκ. ευρώ. 

Η έδρα της είναι πλέον στη Σίλικον Βάλεϊ ενώ η ανάπτυξη του λογισμικού πραγματοποιείται ακόμα στη Θεσσαλονίκη.

Το Twiddle κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2019.

Το δεύτερο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισε επίσης μια start up από τη Θεσσαλονίκη, η AidPlex.

Η AidPlex

H AidPlex έχει στόχο να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία θεραπείας και να την κάνει προσβάσιμη σε όλους. Η εταιρεία ξεκίνησε πρώτα να ασχολείται με τα κατάγματα. Οι ιδρυτές της έβαλαν μια πρόκληση στον εαυτό τους: να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζεται να μπει ένας νάρθηκας σε έναν ασθενή στο νοσοκομείο από τα 30 λεπτά στα 3 λεπτά. Και τα κατάφεραν δημιουργώντας τον δικό τους θερμπλαστικό νάρθηκα ο οποίος θερμαίνεται και προσαρμόζεται στα μυοσκελετικά χαρακτηριστικά του ατόμου ώστε να είναι έτοιμος για χρήση. Όπως τόνισε ένας εκ των ιδρυτών, ο Δημήτρης Μουστάκας, ο οποίος φοιτητής ακόμα ξεκίνησε τη start up,  η Aid Plex παρέχει υψηλή ποιότητα θεραπείας καθώς ο νάρθηκας είναι αδιάβροχος και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Οι πρώτοι νάρθηκες κατασκευάστηκαν με 3D printing ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές ενώ οι επόμενοι με laser cutting. Στο μέλλον, όπως τόνισε ο κ. Μουστάκας, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιομηχανία στο είδος.

Όπως η Twiddle έτσι και η AidPlex εξετάζει να μεταφέρει την έδρα της στην Αμερική για να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν εκεί. Η εταιρεία, που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με 200.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ύψους 230.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεγαλώσει την ομάδα της.

Πάντως ακόμα και να μεταφέρει την έδρα της, το κομμάτι έρευνας και ανάπτυξης θα συνεχίσει να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Το επόμενο προϊόν που ετοιμάζει η εταιρεία είναι ένας κηδεμόνας σκολίωσης που βοηθάει τα παιδιά που υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό να το καταπολεμήσουν.

Στην εκδήλωση έγινε η περιγραφή του προγράμματος του MIT και επισημάνθηκε ότι οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2020 ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις μπορεί να έχουν ένα γενικό θέμα ή να υπάγονται σε δύο κατηγορίες που έχει θέσει ο διαγωνισμός: την ενέργεια και τη ναυτιλία.